Olin hankkinut postimyynnin kautta Kiinasta joitakin yksittäisiä ledejä, jotka tuottavat lämmintä valkoista valoa, joka vastaa vanhojen hehkulamppujen värisävyä. Yleensä ledit ovat tuollaisia pitkäjalkaisia komponentteja, joissa napaisuus on merkitty siten, että pidempi johto on plus johdin. Keskellä kuvassa on teho led, joka tuottaa moninkertaisesti valoa tavalliseen lediin verrattuna.
Valaisinjohtimina olen tottunut käyttämään lattakaapelista irroitettavia johtopareja, koska ohuita parijohtimia on yleensä vaikea löytää kaupoista. Nukketalomuumälöistä löytyvät valaisinjohtimet käyvät tietenkin yhtälailla, mutta ne ovat yleensä aika kalliita tällaisiin teollisiin johtimiin verrattuna.
Lediin kannattaa juottaa johtimet aikalailla johdinjalkojen juureen, jotta jalat eivät pääse taipumaan ja koskettamaan toisiaan. Jalkojen ylimääräinen pituus kannattaa katkaista pois. Näin valmisteltu led voidaan johtimineen sujauttaa lähes millaisen tahansa valaisimen sisälle ja kytkeä johtimet sitten myöhemmin virtalähteeseen.
Teholediin kytketään johtimet vastaavalla tavalla juottamalla. Tällainen led riittää hyvin valaisemaan suurenkin nukketalon huoneen ja se voidaan sijoittaa esimerkiksi palfondityyppisen valaisimen sisälle nukketalon kattoon.
Tässä hieman erityyppinen teholed, jossa juotosnastojen löytämiseen meni hieman aikaa, sillä pikkuruiset nastat ovat piilossa ledin takana.
Markkinoilla on myös tämänkaltaisia USB- liittimeen liitettäviä pikkuvalaisimia, joihin voi yhtälailla liittää johtomet ja ruuvata vaikka nukketalon kattoon ja peittää himmentävällä plafondilla. Vaihtoehtoisesti tällaisen kirkkaan valolähteen alle voi helmistä tehdä hienon kattokruunun, joka varmasti välkehtii ledin alla. Käyttöjännite näissä on 5V, joten tällaisen voi kytkeä myös 3AA pariston virtalähteeseen.
Johdotettujen ledien kanssa voi nyt kokeilla erilaisia valainaihioita tai rakentamiaan valaisimia ennen kuin liittää ledin johtimineen kiinni valaisimeen. Kuvassa mahdollia helppoja aihioita deodoranttikuulat, ketsuppipurkki, kuohuviinipullon katkaistu korkki jne.
Vielä helpommalla pääsee, jos sattuu löytämään valmiin valosarjan, jonka valaisimet sellaisenaan soveltuvat nukketalon valaisimiksi.
Nyt ei tarvitse tehdä muuta kuin jatkaa johtimet niin, että se riittää valaisimen kytkentäpisteeseen. Jatkoskohdassa johtimet kannattaa katkaista keskenään erimittaisiksi niin johtoliitoksen voi jättää paljaaksi tarvitsematta pelätä oikosulkua. Suosittelen juottamista vaikka kiertämällä johtimet toisiinsa syntyy myös sähköä johtava liitos, joka kuitenkin saattaa pettää, kun johtoja joutuu nykimään asennusvaiheessa.
2 kommenttia:
Kiitos taas. Kun en vielä ole mitään sähköistänyt, niin pähkäiltävää tässäkin riittää. Hyvät kuvat ja selkeä eteneminen auttavat alkuun. Saas nähdä, pärjäänkö itse, vai onko käännyttävä jonkun fiksumman puoleen.😊
Kiitos kommentistasi ja pärjäät varmasti ihan itse. LAitan niiden pikkutalon sähköistä vielä selvemmän esityksen.
Lähetä kommentti