Translate

maanantai 10. heinäkuuta 2017

Pikkutalot nousevat harjakorkeuteen

Tällaisen pikkutalon voi helposti rakentaa vaikka tässä rinnalla. Materiaaleiksi ei tarvita kuin pari sopivankokoista levynpalasta ja puurimaa, joista talon runko nousee nopeasti. Tässä tapauksessa, kun lattialevyt ovat parkettia, on lattioiden pinnoituskin jo valmiiksi ratkaistu.
Mansardikattomuotoa tarjoaa ehkä hieman tilavamman yläkerran kuin perinteinen harjakatto. Näihin sitten vain levyt ympärille ja talot ovat valmiita.
Mansardikaton mallin piirsin apupaperille, jonka päälle kumpikin kattotuoli koottiin puurimoista puutappiliitoksin. Tämä on varmastikin mansardikaton vaativin valmistusvaihe, sillä myös rimojen sahauskulmien kanssa kannattaa olla tarkkana, jotta muoto varmasti tulee oikein.
Vastaavan tapaan kokosin myös harjakattotalon kattotuolit. Tässä tapauksessa tein myös erilliset korotus palat pystytukiin, jotta yläkerrasta ei tule liian matala. Harjakattotaloissa olen usen tehnyt nurkkien tukirimat jo valmiiksi korkeammiksi, jolloin kattotuolit on voinut suoraa liittää pystytukiin.
Kattotuolit liimataan levyn läpi tulevaan puutappiin ja talorunko alkaa näyttää valmiilta. Tssä vaiheessa kannatta valmistaa, että kattotuolit asettuvat suoraan asentoon ja talosta tulee suora. Liimauksen voi tukea suoraksi tai ruuvata esimerkiksi tässä vaiheessa takaseinän kiinni talorunkoon varmistamaan suoruus.
Liimasin vielä ylimääräiset tukirimat kattotuolehin varmistaamaan mansardikaton symmetrisyyttä. Näitä tukia voi myöhemmin käyttää valojohtimien piilottamiseen ja valaisinten kiinnitykseen.
Vastaavaan tapaan kiinnitin harjakattotaloon kattotuolit ja kurkihirren, joka on tehty puisesta harjanvarresta talon kantamisen helpottamiseksi. Tähän kurkihirteen voi myöhemmin kiinnittää valaisimet ja niiden johtimet talon yläkerrassa.
Nyt alkaa sitten runkojen viimeistely. Kaikki ylimääräiset liimapuutappien päät kannattaa leikata pois, kitata epätasaisuudet ja viimeistellä runkorimojen maalaus. Yleensä olen jo ennalta maalannut kaikki rimat valkoisiksi, jotta näkyviin jäävät rimat olisivat mahdollisimman häiritsemättömia talon sisällä. Tässäkin tapauksessa valmiiksi maalatut rimat loppuivat kesken, joten viimeisteltävää vielä riittää. Rimat voi titenkin sävyttää myös tapettien mukaan jos tapetit ovat ennalta tiedossa.

Nyt taitaa tulla pieni kesätauko ja liimat ja kittaukset ehtivät rauhassa kuivua, sillä tiedossa pieni kesälomaretki ja pojan tyttären ristiäiset, jollon taloprojektit varmasti jäävät jäihin satoi tai paistoi.


Ei kommentteja: