Translate

lauantai 8. heinäkuuta 2017

Parkettilaudoista saa siistit lattiat - uusi kokeiluprojekti

Sain käsiini muutaman parkettilaudan pätkän ja sateiden jatkuessa päätin kokeilla mitä kivaa näistä saisi aikaiseksi.
Muutamasta rimanpätkästä ja mittoihin sahatuista levyista sain äkkiä aikaiseksi pari pientä talorunkoa.
Nykyisin parketit toimitetaan useimmiten lautoina, jotka liitetään ponteistaan toisiinsa kiinni. Tässä tapauksessa, kun käytän parkettia yhtenäisinä levyinä, liimaan parkettilaudat toisiinsa kiinni. 1:1 lattioissa laudat liitetään yhteen ilman liimausta, mutta nukketaloissa levyjen on oltava tukevia ja yhtenäisiä siksi liimaus on paikallaan.
Mittoihinsa sahatut levyt liitän rimoilla toisiinsa puutappiliitoksilla ja liimalla, jolloin talorunko nousee todella nopeasti. Parkettilaudan pinta on valmiiksi lakattu ja sellaisenaan hyvin siisti myös nukketalon lattiaksi.
Myös laminaattilevyista voi tehdä lattioita nukketalohin vastaavasti, mutta niissä pelkkä pontista liimaus ei ole riittävän kestävä, vaan levyt vaativat lattian alle erilliset tukirimat pysyäkseen koossa.
Tässä tapauksessa päätin tehdä toisesta talosta mansardikattoisen ja piirsin mansardin muodosta paperille mallin, jonka mukaan sahasin kattotuolien rimat mittoihinsa. Nämä sitten vain liitetään puutappiliiksin toisiinsa ja taloon, jolloin runko alkaa olla valmis.
Nyt alkoi aurinko vihdoin paistaa siihen malliin, että työkalut piti heittää hetkeksi nurkkaan ja alkaa nauttia näistä Suomen tämän kesän harvinaisista kesäpäivistä.
Tätä kotipihan pioni on kasvatettu 6 vuotta ja nyt se ensimmäisen kerran uskalsi paljastaa kukkansa.
Nukketalokokeiluja jatkan vasta kun aurinko menee pilveen, toivottavasti ei kuitenkaan ihan heti.


Ei kommentteja: