Translate

lauantai 22. heinäkuuta 2017

Matkailu avartaa - uusia ideoita hautumaan

Seuraavaan olen hieman kerännyt vanhoja suomalaisia puurakennuksia kesälomaretkemme varrelta. Näistä aina saattaa saada joitakin ideanpoikasia uusiin talonrakennusprojekteihin.

Tuttavien kesämökki Hattulassa on ehkä suomalainen pikkumökki perinteisimmillään. Mökki on kuitenkin uudisrakennus, joka on koottu vanhoista hirsistä. Seinät ovat hirsiset ja rakennuksessa on ainoastaan tupakeittiö ja sauna. Tupa toimii myös yöpymispaikkana.


Vanhaa rakentamista edustaa tämä pitkäaikaisen presidenttimme, Urho Kekkosen, syntymäkoti Lepikon torppa. Talo on pyritty säilyttämään lähes alkuperäisessä asussaan. Paloturvallisuussyistä on talon savusauna tehty pihamaalle, etäämmälle päärakennuksesta.

Rakennuksessa on kolme huonetta, joissa hirsipinnat on jätetty näkyviin ja ovat samalla tavalla tummuneita kuin edellisessa taloprojektissani, johon olin saanut hieman tällaista vanhan talon ilmettä mukaan tummentamalla hirsiä.

Koko talon lämmitys hoitui tuvan takan ja paksun muurin avulla. Tässä takassa on hellan ja leivinuunin lisälksi myös avotulen käyttömahdollisuus. Paksu muuri on lämmitessään hoitanut koko talon lämmityksen. Tällaisia yhsistelmä uuneja näkee enää tosi harvoin.

Ruovedellä Haapasaaren leirintäalueella on uudisrakennuksessa tavoiteltu hieman vanhaa suomalaisen talon talon ilmettä.

Kaustisen keskustassa sen sijaan on säilynyt vanha asuinrakennus alkuperäisessä asussaan. Koko Kaustisen keskusta on täynnä erilaisia vanhoja rakennuksia, joista mitä tahansa voisi käyttää myös nukketalon mallina, jos vain energiaa riittää tällaisten toteuttamiseen.

Koljonvirran kartano Iisalmessa on tulipalon jälkeen kunnostettu lähes alkuperäiseen asuunsa. Tästä saisi todella haasteellisen nukketaloprojektin, joka ainakin minulta jää varmasti toteuttamatta.

Taidan vain palata arkeen ja omien pikkutalojeni pariin. Nämä kaksi pikkutaloa tulee saada valmiiksi ennenkuin alan haaveilemaan mistään suuremmista projekteista. Tosin pieni kerrostaloprojekti odottaa jo kynnyksellä. Se on kuitenkin huomattavasti helpompi kuin edellä kuvatut vanhat rakennukset.

Ei kommentteja: