Translate

maanantai 31. heinäkuuta 2017

Valojen toteutus valmiin koristevalosarjan avulla

Kaikki pikkutalot valmistuivat aikataulun mukaan heinäkuun loppuun mennessä ja tein näihin pariin viimeiseen taloon valot led-valosarjoista, jollaisia minulla sattui olemaan kotona jo hankittuina. Valmiissa valosarjoissa on yleensä 10-20 lediä, joten ne hyvin riittävät pienen talon valaisimiksi. Kaikkia valoja ei ole pakko käytttää vaan niitä voi kytkeä vain tarvittavan määrän, yksi valo kerrallaan.

Tässä kaikki kolme taloa valmiina. Pikku espanjattareen olin jo aiemmin toteuttanut valot paristokayttöisen led-valoteipin avulla.

Valaisinaihioiksi kannattaa katsella erilaisia pikkuesineitä, joista tässä pieni koristepallo, ketsuppipurkki, deodoranttikuulia ja kuohuviinipullon korkki. Tällaisiin aihioihin tai itse rakennettuihin valaisimiin voi kiinnittää ledejä johtimineen.
Tällä kertaa käytin pääosin valosarjan alkuperäiä valoja valaisimiksi sellaisenaan. Ennakkovalmisteluna jatkoin jokaisen sarjasta irroitetun ledin johtimia siten, että johtimet voi vetää talon taakse kytkettäväksi.

Olin ennalta valmistanut rimoista johtokouruja kiinnittettaväksi talojen alakerran kattoon. Yleensä olen vain liimannut nämä johtokourut johtimineen talon kattoon, mutta omat lapsenlapseni 3 ja 5v olivat saaneet revittyä omasta parkkitalostaan kourut johtimineen alas joten nyt varmistin kiinnityksen vielä pienillä puuruuveilla.

Mansarditalon yläkertaan olin tehnyt ylimääräiset kattopalkit, joista valaisimet sai helposti roikkumaan. Johtoläpiviennin varmistin kuumaliimatipalla, jotta valaisin varmasti pysyy paikoillaan.
Harjakattotalossa valaisimet saa roikkumaan kurkihirrestä vastaavaan tapaan.

Virtalähteenä toimivasta paristokotelosta on johdot viety talon taakse sokeripalaan, johon kustakin valaisimesta tuodaan johtimet ja kytketään kiinni. Koska ledit syttyvät vain + ja - oikein kytkettyinä olen ennakkoon kokeillut napaisuuden ja merkinnyt -johtimet mustalla tussilla. Näin kytkentä nopeutuu huomattavasti.
Paristokotelon olen näissä taloissa sijottanut talon kylkeen pieneen ilmalämpöpumpun koteloa kuvaavaan koteloon. Paristokotelon paikka kannattaa aina miettiä niin että kytkimeen pääsee helposti käsiksi ja että paristot voi vaihtaa. Paristokotelon voi myös piilotta kalusteisiin talon sisälle.

Lopuksi sitten vain kannet kunkin talon johtotilan päälle ja näin kaikki johdotukset ovat piilossa. Suojakannet kannattaa kiinnittää ruuveilla, jotta myöhemmin pääsee lisäämään valaisimia tai korjaamaan mahdollisesti vikaantuneita kytkentöjä.

Ei kommentteja: