Translate

tiistai 22. maaliskuuta 2016

Talon 66 lattia valmistuu ja runko nousee harjakorkeuteen

Runkokehikon liimausten kuivuttua kannattaa vielä kertaalleen tarkistaa että rungon kaikki liitokset ovat kuivuneet suoraan kulmaan, ettei myöhemmissä kokoamisvaiheissa ajaudu vaikeuksiin.
Edellistä taloista olin oppinut sen verran, että valaistuksen johtoreittejä kannattaa miettiä jo ennen kiinteiden rakenteiden kasaamista, joten tässä vaiheessa porasin kaikkiin talon lattian alle jääviin tikirmoihin 4mm:n reiät, joista jodot voi viedä kytkentäpaikkaan liitettäväksi muuntajalta tuleviin johtoihin.
Alakerran lattia tulee olemaan kaissa huoneissa lautalattia. Tässä taloksi lattialaudoiksi valittiin Bilteman sytykelastut, jotka mittasuhteiltaan vastaavat hyvin vanhanaikaisia lankkulattioita ja ovat riittävän tukevia sellaisenaan muodostamaan talon lattiapinnan. Laudoitus kannattaa tehdä limilaudoituksena jotta kaikki laudanpäät eivät satu aivan samaan paikkaan.
Näin suurikokoisessa talossa kannattaa laudoitus tehdä huone kerrallaan ja puristaa laudat paikoilleen liiman kuivumisen ajaksi. Sama pätee vaikka laudoitus tehtäisinn valmiin levypinnan päälle sillä rimojen päät saattavat hieman nousta pystyyn liiman kuivuessa. Jokatapauksessa liiman kuvumisen jälkeen kannattaa koko lattiapinta vielä hioa esimerkiski puukalikkaan kierretyllä 120-karkeuden hiekkapaperilla. Terävien särmien poistamiseksi.
Lattian valmistuttua lisäsin talorunkoon keskipylvään. Alkuperäisissä rakennekuvissa tälläkohtaa oli talon savuhormi, jota ei kuitenkaan laiteta viemään tilaa huoneista. Sen sijaan keskipylväs tukee rakenteen talon keskeltä ja siihen on hyvä myöhemmin kiinnittää väliseinät paikoilleen.
Seuraavana vaiheena onkin sitten kattotuolien valmistaminen. Katon kaltevuus on helppo varmistaa alkuperäisistä kuvista. Tässä talossa katon kaltevuus näyttää olevan 32,5 astetta. Tuohon aikaan kuvat piirrettiin lähinnä sopusuhtaisen näköiseksi ja rintamamiestalojen kattokaltevuuskin hieman vaihtelee rakentajasta ja paikkakunnasta riippuen.
Teen kattotuolit samasta 15x15 rimasta kuin muunkin talorungon. Rimat kiinnitetään taas toisiinsa 6mm:n puutapeilla ja kattotuolien annetaan kuivua liimauksessa toisiinsa sidottuina, jotta ne varmasti ovat samanlaisia.
Kattotuolit liimataan lopullisesti paikoilleen ja runko nousee nyt harjakorkeuteen. TAlon koon vuoksi laitan keskelle kolmannen kattotuolin joka kyllä lissä hieman vaikeusastetta sillä sen kiinnittäminen hieman erkohdaalla oleviin tukipalkkeihin osoittautui kriittiseksi. Pelkillä päätyihin sijoitetuilla kattotuoleilla tällaista kriittista paikkaa ei olisi syntynyt. Joka tapauksessa runko on nyt harjakorkeudessa, eikkä kokoamiseen ole käytetty kuin liimaa ja 6mm:n liimapuutappeja. Runko on tukeva ja jokaista seinää voi sovittaa erikseen paikoilleen. Varsinainen rakentaminen alkaa vasta tästä.

2 kommenttia:

Viivi kirjoitti...

Selailin blogiasi pitkään, aivan upeita taloja! Teetkö näitä tilauksesta ja paljonko suunnilleen pyydät per talo? Minulla ollut jonkin aikaa unelmana rintamamiestalo, mutta omat taidot eivät taida siihen riittää.

Jorma kirjoitti...

RAkentelen näitä lähinnä ajankuluksi ja oppiakseni jotain uutta. Laittele Viivi viestiä niin katsotaan mahtuuko ohjelmaan.