Translate

torstai 31. maaliskuuta 2016

Talo 66 - Ikkuna-aukkoja ja rungon viimeistelyä

Ulkoseinien ikkuna-aukkoja ei kannata yleensä tehdä ennenkuin kiinteiden rakenteiden paikka on selvillä. Tässä tapauksessa portaikko määrää ainakin toiseen päätyyn tulevan pikkuikkunan paikan, sillä sen tulisi antaa valoa portaiden alle.
Ikkunasijoittelusta kannattaa myös tehdä jonkinlainen mallipiirustus, ennen seinälevyjen aukotusta. Tässä talossa päätyjen ikkunat ovat keskenään erilaiset. Lisäksi alkuperäisten ikkunoiden paikkaa hieman muutettiin, jotta huoneisiin saadaan kulmaikkunat. Kriittisimmät paikat ovat portaikon ikkuna sekä tulevan wc:n ulkoikkuna, joiden paikat määrittyvät seinien ja portaikon mukaan.
Sitten vaan rohkeasti levyihin reiät ja aukkoja sahaamaan. Tämä vaihe on sitten aika peruuttamaton, jos aukot tulevat vääriin paikkoihin niin koko levyn joutuu tekemään uudelleen.
Seinälevyt ovat ohutta 3mm:n kovalevyä, kuten väliseinätkin. Ulkoseiniin tulee kuitenkin vielä laudoitus, mutta se on helpompi tehdä vasta aukotusten jälkeen.
Tässä vaiheessa lisäsin myös välipohjaan tukia, sillä alakerran katto tullaan tekemään bamburimoista paneelikatoksi ja lisätuet ovat tarpeen ettei paneelikatto ala roikkua. Pelkällä levylarttialla kehikko sisällään olisi ollu riittävä.
Lisäsin samalla yläkertaan palohormin, joka tkee koko talon keskiosan sillä tarkoitus on että taloa voi siirrellä kurkihirrestä nostamalla. Hormin kiinnityksen varmistin liiman lisäksi vielä ruuveilla, koska se on talon keskeisin tukirakenne, eikä hormin liimaus saa irrota. Myös päädyn kattotuoleihin tuli lisätuet yläkerran väliseinien kohdalle. Niihin on helppo kiinnittää tulevat seinälevyt, kunhan se tulee ajankohtaiseksi. Nyt alkaa kuitenkin ulkoseinien laudoitus joten yläkerran varustaminen saa vielä odottaa.

Ei kommentteja: