Translate

keskiviikko 16. maaliskuuta 2016

TALO N:o 66 - Rintamamiestalo

Edellinen Ikeataloharjoitus saa nyt hieman jäädä lepäämään. Annoin sille talolle numeroksi 68, jotta pysyn laskuissani, kun näitä uusi projekteja näköjään pujahti tähän päälle.
Sain uuden haasteellisen projektin. Pitäisi saada aikaan oheisen valokuvan näköinen rintamamiestalo mittakaavaan 1:12. Tässä tapauksessa ehkä helpottaa se, että talosta on olemassa alkuperäiset rakennuspiirustukset, joiden perusteella siitä saadaan mittakaavamalli helposti jakamalla kaikki kuvassa olevat mitat luvulla 12.
Kuvasta näkyy selvästi, että tällaisen reaalitalon muuntaminen nukketaloksi tulee olemaan haasteellista, sillä huoneet asttuvat toistensa taakse siten, että lähes kaikki seinät olisi tehtävä avattaviksi, jotta huoneisiin pääsee käsiksi talon ulkopuolelta. Sama pätee lähes kaikkiin reaalimaailman taloihin, niissä aina joku huone jää muiden taakse ja ainoastaa nostamalla katon pois pääsee huoneisiin käsiksi. Eilen tosin näin televisiossa vanhan maalaistalon jossa pitkään taloon oli sijoitettu kaikki huoneet toistensa viereen. Se olisi ollut todella optimaalinen muuntaa nukketaloksi.
Ullakko on aika tyypillinen rintamamiestalon ullakko. Aluksi yläkerta jätettiin usein alkuvaiheessa kylmäksi ja sinne tehtiin yksi tai kaksi huonetta asukkaiden asetuttua asumaan taloon. Talon keskellä on muuri, johon on liitetty kaikki lämmitykseen käytettävät uunit sekä alakerrassa keittiön puuhella.
Tyyppitaloina rintamamietalot ovat keskenään hyvin samankaltaisia. Yksityiskohdat vaihtelevat lähinna sisääntulokuistin sekä ikkunoiden sijoituksen ja mallin osalta. Ikkunat saattoivat sodan jälkeen määräytyä pelkästään saatavuuden perusteella.
Originaalipohjakuvan päälle oli helppo luonnostella ensimmäinen versio syntyvän talon pohjaksi. Siitä näyttää esikuvansa mukaan tulevan hyvin neliömäinen. Alustavasti mietin että jos miolemmat suorat sivut tehdään avattavaksi, on kaikkiin huoneisiin mahdollisuus päästä ulkokautta käsiksi ja sisustamaan taloa. Ullakolla ei olekaan kuin yksi huone ja talon katon voi aina tehdä avattavaksi. Tässä ainakin riittää nyt purtavaa hetkeksi aikaa. Katsotaan sitten millaisia mutkia projektin aikana tulee vastaan.

4 kommenttia:

Taika Taiga kirjoitti...

tällainen talo on minunkin haaveissani - haluan tehdä lapsuudenkotini minikoossa. Onnea projektille!

Eija kirjoitti...

Voi henkäys, mitä tästä tuleekaan.

Bruttina kirjoitti...

Minullakin on haaveissa saada tehtyä rintamamiestalonukkekoti äitini kotitalosta. Tästä oli paljon hyötyä sen suunnittelussa. Olin kysellyt äidiltä yläkerran huoneiden sijoitteluista ja ikkunoiden paikoista ennen hänen kuolemaansa, koska en niitä lapsuudesta muistanut. Nukkekotinäyttelyn rintamamiestalot vahvistivat haavetta mummilan tekemisestä. Kiitos monista neuvoista ja hyvistä kirjoista 😀

Jorma kirjoitti...

Kiitos kannustuksesta. Tämä on taas uusi haaste, koska yritän melko tarkasti seurata olemassaolevia rakennuspiirustuksia, vaikka nukketaloissa joutuu aina tekemään myös kompromisseja, jotta talo olisi myös toiminnallinen.
Kaikkia mahdollisia uusia ideoita saatte vapaasti hyödyntää myös omissa taloprojekteissanne.