Translate

perjantai 18. maaliskuuta 2016

Talon 66 runko alkaa valmistua

Tästä rintamamiestalosta päätettiin tehdä pienoismalli mittakaavaan 1:12. Mieleni teki hieman pienentää taloa, mutta lopulta päädyttiin tekemään suora mittakaavamuutos vaikka talosta tuleekin melko kookas. Pohjan mitoiksi tulee 72x62,5 cm. Lisäksi tilaa tulevat vaatimaan aukeavat etu- ja takaseinät. Helpoin ja nopein tapa olisi varmastikin ollut tehdä talo mittoihin leikatuista levyistä, mutta päädyin tässäkin talossa käyttämään rimarunkorakennetta lähinnä painonsäästösyistä ja siksi että avattavat seinät on suhteellisen helppo kiinnittää runkorimoitukseen. Levyjen päälle lisättävät ulko- ja lattialaudoitukset nostavat jo muutenkin painavan levytalon painoa merkittävästi.
Taloon tulee vaakalaudoitus ja tällaisessa rintamamiestalossa yleensä runkorakenteet eivät nurkkalistoja lukuunottamatta näy ulospäin. Päätin kokeilla ratkaisua jossa ylemmän kerroksen lattiarunko on hieman alempaa kerrosta pienempi, jotta seinät peittävät kerrosten välin. Alempi runkokehikko on 72x62,5 ja ylempi 70,5x61 cm.
Lattiarunkojen kokoamisessa sekä niiden toisiinsa liittämisessa on tarkeaä pitää huolta suorakulmaisuudesta. liimausten kuivumisen ajan.
Kerrostasot liitetään rimoilla toisiinsa. Huonekorkeudeksi arvioin rakennekuvasta tulevan noin 25 cm, joka vastaa reaalimaailman huonekorkeutta noin 3m. Se on ehkä aika lähellä totuutta sillä näissä nukketaloissa taloissa kaikki kerrosten väliset täytteet jäävät pois.
Koko runkokehikko kootaan liimalla ja puutappiliitoksilla. Liimaliitokset ovat huomattavan paljon tukevampia kuin esimerkiksi ruuveilla toteutut. Tällaiseen runkoon voi seinäkappaleet sitten kiinnittää halutessaan myös ruuveilla, koska koko runko on pelkkää puuta, eikä ole vaaraa ruuvien osumisesta toisiinsa.
Rungon liimausten kuivuttua aloin sovitella biltemarimoista lankkulattiaa taloon. Lankkuja varten kanttaa lattiaan lisätä tukirimoja siten, että saa aseteltua lautojen lomituksen ja pääsee tekemään lattiaa mahdollisimman paljon täysimittaisilla laudoilla. Näin sahauksen tarve jää mahdollisimman pieneksi.
Rungon valmistuttua huomasin olleeni hieman liiän hätäinen kokeilemaan tätä hieman uudentyyppistä runkoratkaisua. Sillä vasta nyt huomasin, että rimojen näkyville jäävät osat on maalattava. Aiemmisssa taloissa maalasin rimat jo täyspitkinä ennen sahausta ja kokoonpanoa. Nyt jouduin maalaamaan jo koottua kehikkoa, jota oli tosi hankala maalata sotkematta itseään ja ympäristöä. Rimaa olin alunperin hankkinut yli 13 metriä, mutta näin suureen taloon sitä upposi niin paljon että kattotuoleihin ei enää riittänyt rimoja, joita täytyy lähteä hankkimaan lisää, koska toisen kerroksen lattian tukirakenteet on myös tekemättä.
Kaveri väsähti yksitoikkoiseen rimarakentamiseen. No joka tapauksessa nyt talorunko on kasassa ja taloa voi pikkuhiljaa alkaa kokoamaan. Täytyy taas jatkossa pitää mielessä että irto-osat kannattaa aina maalata ennakkoon, jos vain suinkin mahdollista.

Ei kommentteja: