Translate

tiistai 1. maaliskuuta 2016

Talo 65 sähkötöiden viimeistelyä - täydellinen "Black out"

Nyt kun talo alkaa olla mekaanisilta rakenteiltaan valmis lienee aika laitella talon sähkölaitteet paikoilleen. Perusvalaistus on toteutettu led teipillä, joka valaisee kummankin kerroksen tosi hyvin. Tässä viimeistelyvaiheessa kytken samaan muuntajaan myös muut valolähteet, joita ovat lähinna pönttöuunit ja keittiön liesi.
Sähkötöitä varten on hyvä varata työkalut käsille. Tässä vaiheessa tarvitaan juotoskolvia, sillä johtimet on tarkoitus juottaa valolähteisiin kiinni.
Hyvänä apuna on myös tällainen testisetti, johon voi liittää valaimet niihin juotettuine johtimineen ja testata liitosten toimivuus sekä kytkennän napaisuus ennenkuin alkaa pujotella johtoja talon rakenteisiin.
Kaikissa puulämmitteisissä uuneissa on led kynttilällä aikaansaatu vilkkuva tuli, joka toimii 3V:n paristolla. Paristokotelon pohjalla on näkyvillä pariston kosketuspinnat joihin voi liittää johtimet. Ennen johtimien juottamista kannattaa varmistaa että kynttilän kytkin on "ON"-asennossa. Huomasin että joissakin kynttilöissä on sen verran alkeellinen käyttökytkin, että se saattaa juotettaessa johtimia lukkiutua siihen asentoon, missä se oli juotostyön alkaessa.
Miinusnapa on aina kotelon pojalla ja plus napa paristokotelon laidalla. Käytän tässä värimerkittyjä johtimia niin ei tarvitse niin paljon kokeilla kuinka päin johdot on liitetty. Pieni paristokotelotesteri on myös hyvin käyttökelpoinen liitoksen kokeiluun ja napaisuuden tunnistamiseen.
Talon kuistille tulee erillinen valaisin, joka valaisee ainoastaan kuistin, jonne ei ole vedetty led teippiä. Tämä valaisin on jouluvalosarjasta, joka hankittu "ZARA HOME" myymälästä Teneriffalta. (Aina kannattaa pitää silmät auki)
Kuistilta tuleva valojohdin viedään avautuvan etuoven sisäpuolella oven saranoituun nurkkaan, josta se menee lattian alle kuten kaikki muutkin tämän talon saähköjohtimet.
Johtimet kuljetetaan lattian alla kytkentäpisteen lähelle. Johtoreittien vaatimat reiät olin porannut tukirimoihin jo aiemmassa vaiheessa, kun lattia oli vielä kiinnittämättä.
Johtimet kannattaa kiinnittää paikoilleen kuumaliimalla, jotta ne eivät roiku talon alla. Tässä tapauksessa se on erityisen tärkeää, sillä sokkeliin tulee avattava laatokko, joka ei saa auki vedettäessä tarttua johtimiin kiinni.
Lopuksi kaikki vilkkuvien tulisijojen johtimet kootaan näitä varten varattuun liittimeen sekä erilliset valaisimet omaan liittimeensä. Kumpikin erillisiä ledejä varten varattu 3 V:n kytkentäpiste on liitetty 12V:n käyttöjännitteeseen 1000ohmin suojavastuksella. Kiinteitä valoja varten on varattu oma kytkentäpaikkansa. jotta ne eivät alkaisi vilkkua tulien tahdissa. Tänne voi myöhemmin vielä tarvittaessa lisätä muutaman lisävalaisimen mukaan. Nyt talo valokytkentä on täysin valmis ja kaikki valot toimivat, tosin vain hetken aikaa sillä napsuteltuani valokytkintä muutaman kerran onnellisena, hävisivät talosta yhtäkkiä kaikki valot. Mikään ei toiminut ja syyksi lopulta paljastui auennut kylmäjuotos, joka katkaisi muuntajalta tulevan 12V:n jännitteen ja sammutti samalla muutkin valolähteet. Tällaiset aina hieman pelästyttävät aluksi luulin rikkoneeni muuntajan näissä kytkentätöissä. Onneksi kyseessä oli vain auennut liitos, joka tosin oli sen verran piilossa, että sen etsimiseen meni hieman aikaa.

Ei kommentteja: