Translate

keskiviikko 9. maaliskuuta 2016

Pikakokeilu - IKEA:n koottava nukketalo "Flisat"

Olin saanut nukkekotiharrastajilta vinkin että Ikeaan on ilmestynyt nukketalopaketti joka on tehty samalla tavalla koottavaksi kuin Ikean huonekalutkin. Poikkesin Tampereen nukkekotinäyttelyssä vieraillessani Ikeaan jossa oli vielä pari tällaista pakettia jäljellä. Hintaa paketilla ei ollut kuin vajaat 30€. Sillä hädin tuskin saa vastaavia puutavaroita rautakaupasta.
Se oli aivan tyypillinen Ikea-paketti, laatikollinen laudanpätkiä, puutappeja ja muttereita. Hetken aikaa meni pohdiskellessa miten näistä syntyy talo, sillä kokoaminen ei ollut aivan samanlaista kuin Ikean laatikoissa, joita olin aiemmin käyttänyt talorunkoina pikkutaloja tehdessäni.
Kuvan talot on tehty Ikean ja Bauhausin säilytyslaatikoista, joista myös saa edullisesti talorungon, joka kuitenkin teettää enemmän töitä. Tässä tapauksessa talo nousi pystyyn tosi nopeasti, sillä ihmettelyineen aikaa kului vajaa puoli tuntia ja valmis nukketalo oli edessäni.
Kokoamiseen ei tarvittu muita työkaluja kuin kuvassa näkyvä puukko, jolla avasin paketin, vaikka se oli jo paketin merkinnöissä kielletty, sekä ristipää ruuvimeisseli, jolla kiinnitettiin kattolevyt paikoilleen. Paketin mukana tullut avain toimi kaikkiin muihin ruuvehin. Talon takaseinässä on valmiit reiät, joista talon voi ripustaa myös asuntonsa seinälle. Korkeutta talolla on lähes 60 cm ja syvyyttä noin 20 cm. Koottuna talo on erittäin tukeva ja sellaisenaan valmis lasten leikkeihin. Hieman kummastuttaa mittasuhteet, sillä yläkerta on suhteettoman korkea verrattuna alakerran noin 20 cm korkeisiin huoneisiin.
Pienen pohdiskelun jälkeen päätin tehdä taloon yhden kerroksen lisää. Tämä onnistuu hyvin leikkaamalla yksi lisälevy, johon vain sahataan kolo talon pystytukea varten. Tässä rataksiussa talon perusrakenteeseen ei tarvitse lainkaan puuttua. Katon joutuu vain irroittamaan, jotta lisäkerroksen saa paikoilleen.
Löysin parkettilautapalasen joka sahattiin mittoihin 515x200 mm, eli samankokoiseksi kuin muutkin pohjalevyt. Paras lopputulos syntyy jos jostakin onnistuu löytämään samanlaista 12mm:n liimapuulevyä kuin alkuperäisessä talossa.
Tämän levyn voi kiinnittää neljällä ruuvilla seinäkappaleiden ylälaitaan. Puutappeja en laittanut koska levy pysyy ruuveillakin paikoillaan. Myöhemmin liitoksen voi vielä vahvistaa liimalla.
Ylimääräisen kerroksen kiinnittämisen jälkeen talo on selvästi sopusuhtaisemman näköinen ja kaupanpäälle taloon syntyi ullakkokerros, jonne voi vaikka varastoida ylimääräisiä tarvikkeita. Joka tapauksessa tämä on hyvin edullinen tapa aloittaa itse rakentaminen tällaisella valmiiksi mietityllä tuotteella. Lasten leikkeihin pieni syvyys on vain positiivinen asia, sillä kaikkiin kalusteisiin ylettyy kunnolla eivätkä pienet kädet kaada tavaroita. Kiinnitin tässä vaiheessa kaikki levyt toisiinsa vain ruuvella ja liimapuutapeilla ilman liimaa, sillä tarkoitukseni on jossain vaiheessa hieman jatkojalostaa taloa maalaamalla ja tapetoimalla seinät. Ehkä teen myös ovet ja ikkunat. Siitä sitten jossain vaiheessa myöhemmin.

3 kommenttia:

Raija Maula kirjoitti...

Eikös siihen yläosaan voisi tehdä välikaton niin että huonekorkeudeksi tulisi sama kuin alemmassa kerroksessa? Ruuveilla sen lisälattian saisi kiinnitettyä sivuseiniin? Ja lopputila olisi matalaa vinttiä?

Jorma kirjoitti...

Sellainen ajatus tuli minullekin ensimmäiseksi mieleen. Toinen mahdollisuus on tehdä uusi takalevy sellaiseksi että alakertaan tulee reilusti lisää korkeutta. Harmittaa kun tuli ostettua vain yksi, mutta harjoitellaan nyt tällä ensiksi.

Raija Maula kirjoitti...

Kyllä tuli paljon tasapainoisemman näköiseksi kun lisäsit uuden lattian!