Translate

sunnuntai 13. maaliskuuta 2016

Ikeatalo saa ikkunat ja oven sekä valot

Talon ollessa kasassa päätin vielä tehdä siihen ikunat sekä oven alakerran huoneiden välille. Näin siitä tulee ehkä vielä valmiimman näköinen talo.
Ikkunoita varten porasin ikkuna-aukkojen kulmiin 10mm:n reät, joista kuviosahan terä mahtuu helposti sisään ja muutamassa minuutissa ikkuna-aukot oli sahattu talon kumpaankin kylkeen. Kuviosaha ei ole mitenkään välttämätön, sillä muutaman aukon tekee vaikka pelkällä rautasahan terällä, joka mahtuu reijistä sisälle.
Ikkuna-aukot oli helposti tehty, mutta jouduin purkamaaan talo aika paljon jotta sain irroitettua alkerran väliseinän, jonne tuli oviaukko.
Talon ollessa purettuna käytin tilaisuutta hyväkseni ja maalasin kaikki sisäkatot valkoisiksi. Irtolevyjä on huomattavasti helpompi maalata kuin valmista taloa sisäpuolelta.
Ikean läpi kävellessäni olin napannut mukaan tarjouskorissa olleen ledilista paketin, jolla olin ajatellut tekeväni johonkin taloon myöhemmin valot. Tässä oli sopivasti kolme kerrosta ja paketissa oli kolme ledlistaa, jotka ajattelin hyödyntää tähän samaan taloon.
Pettymykseni pakettia avatessa oli melkoinen sillä olin olettanut, että pakettiin kuuluu myös listojen väliset yhdysjohdot, kuten joskus aiemmin ostamassani Ikean valopaketissa. Nämä listat oli tarkoitettu liitettäväksi suoraa toisiinsa, joten jouduin juottamaan kuhunkin listaan yhdysjohdot, sillä kukin lista tulee valaisemaan yhtä kerrosta talosta.
Alakerran väliseinään porasin 10 mm:n reiän, josta listan mahtuu työntämään huoneesta toiseen. Näin yhdellä valolistalla voi valaista kaksi huonetta.
Pienen askartelun jälkeen kussakin kerroksessa palavat valot.
Keräsin kaikki johtimet talon taakse, missä ne voi liittää muuntajalta tulevaan johtoon. Myöhemmin johtoliitokset voi peittää talon taakse kiinnitettävällä levyllä. Tässä sarjassa muuntaja on verkkopistokkeen sisällä, joten kaikki johdoissa kulkevat jännitteet ovat vain 12 V ja siten turvallisia myös tällaiseen itseaskarteluun. Muuntaja on kuitenkin mitoitettu vain näitä kolmea led listaa syöttämään, joten kovin ihmeellistä lisäkuormaa se ei kestä.
Tässä kuvassa näkyy, että nämä kolme pientä led-listaa riittävät hyvin antamaan yleisvalaistuksen koko taloon. Led listojen eteen liimasin kattoon rimanpätkät estämään valolistasta tulevaa suoraa häikäisyä, sillä yksittäiset ledit ovat yllättävän kirkkaita. Vastaavaan tapaan voisi valaistukseen käyttää kattoon liimattavaa led teippiä, mutta nämä nyt sattuoivat tässä tapauksessa käteen. Tämä talo saakin nyt jäädä hieman lepäämään, sillä sain juuri käsiini rintamamiestalon alkuperäiset rakennuspiirustukset, joiden pohjalta pitäisi käynnistellä uutta taloprojektia kevääksi. Siitä lisää kunhan talo alkaa nousta.

3 kommenttia:

Taika Taiga kirjoitti...

näitä taloremonttejasi katsoessa ei voi välttyä tartunnalta, sitä alkaa itsekin suunnitella jotain rakentamista. kiitos taas havainnollisesta tekstistä.

MATTI kirjoitti...

Minulle kävi Ikean kanssa samalla tavalla. Luulin ostavani kolmen erillisen valolistan systeemin, mutta sain samanlaisen kuin sinä. Lisämoka oli, että tässä valolistapötkössä on kolme eri väriä, jotka on katkaisijan painalluksin valittavissa, sekä kaupantekijäisiksi yksi painallus, jolla värit saa itsekseen vuorottelemaan. Listojen liittimet ovat niin pienet, etten edes ajattele niiden juottamista.

Kiitos Tokmanni-vihjeestä. Se onkin meiltä peräti niin kaukana kuin noin 300 m. Sen sijaan, että olisin heti katsonut valoja sieltä, ajoin 25 km päähän Vantaalle Ikeaan ostamaan vääränlaiset valot.

Jorma kirjoitti...

Niiden valojen kanssa saa olla aika tarkkana kun valmistajatkin näyttävät innostuvan kokeilemaan aina jotain uutta. Niistä listoista saat vaikka lastenhuoneen kirjahyllyyn värivalot.
Ainoa turvallinen valinta on jos niissä lukee valkoinen (=sinertävä) tai lämmin valkoinen.
Silti ledit ovat suht turvallinen valinta sillä normaalikäytössä ne kuulemma kestävät noin 25 v. ja vähällä käytöllä vielä enemmän.