Translate

perjantai 15. helmikuuta 2013

Seinät alkavat nousta

Talorungon liimausten kuivuttua tein vielä kattotuolit liimaamalla 15x15 rimanpätkät tappiliitoksella 90 asteen kulmaan ja viistämällä kattotuolirimojen alapäät 45 asteen kulmaan. Vintin rimarunkoa varten tein kukkakepeistä hieman normaalia pitemmät liimatapit, joihin kiinnitän sekä vinttikerroksen lattiarungon että nämä kattotuolit.

 Talo alkaa löytää muotonsa

Kurkihirren kiinnittämisen jälkeen talo alkaakin sitten olla harjakorkeudessaan. Huomasin, että siistit hoylätyt rimat ovat liian siistin näköisiä vastatakseen aitoa mummon mökin hirsiseinää. Veistelin pariin rimaan kokeeksi hieman koloja, jonka jälkeen höylätty rima alkoi enemmän muistuttaa veistettyjä hirsiä.

 Seinähirret puukkokäsittelyn ja halkaisun jälkeen

Päätin halkaista rimat jotta seinärakenteista ei tule tarpeettoman paksut sillä ulkolaudoitus joka tapauksessa vielä lisää seinän paksuutta. Ulkolaudoituikseen käytän näitä bilteman tikkuja sellaisenaan, vaikka ne ovatkin hieman liian sileitä ollakseen tällaisen mökin ulkolaudoitusta. Katkaisin muutaman riman alakerran päätyseinän mittaisiks ja liimasin muutaman riman pariin ulkoseinälautaan kiinni jotta sain koepätkän seinää rakennettua.

Koepätkä on sen verran lupaavan näköinen, että jatkan tällä samalla tekniikalla loppuun asti. Täytyy katsoa saanko viikonloppunna pojanpoikia avuksi veistelemään sileisiin rimoihin puukonjälkiä, tosin aika nopeasti niitä näyttää syntyvän itseltänikin.

 Pitää jo alkaa jarrutella, kohta tulee ikkuna-aukko vastaan.

Muutaman kiinni liimatun riman jälkeen huomasin, että tässä vaiheessa kannattanee tehdä myös ikkuna-aukot valmiiksi, ettei sitten jälkeenpäin tarvitse lähteä aukottamaan valmista seinää.
Alakerran lattia tuli liimattua samalla, kun asettelin niitä sytykelastuja paikoilleen. Nyt lattian valmistuttua huomasin että puukkotekniikkaa olisi ehkä voinyt kättää hieman myös näihin lattialautoihin. Tällaisena se on ehkä hieman liian sileä, melkein kuin tanssiparketti. Jostain muusta rimamateriaalista saisi ehkä vielä aidomman näköisen. En kuitenkaan aio enää purkaa, jo kiinni liimattua, lattiaa.

Vinttikerroksen lattialaudat annan toistaiseksi olla irrallaan, sillä lupasin mummolle myös sähkövalot ja aion kiinnittää johtimet kattopalkkeihin niin ne jäävät sitten vintin lattian alle piiloon.

2 kommenttia:

Anne kirjoitti...

Tästä tulee upea!

Jorma kirjoitti...

Tovottavasti. On ainakin hauska kokeilla vähän erilaista rakennustapaa.