Translate

sunnuntai 17. helmikuuta 2013

Päätyseinä on valmis

Seinä nousi yllättävän nopeasti liimaamalla sytykerimoja ja mäntyrimasta katkottuja hirsiä toisiinsa. Valmiiksi vuollut rimanpätkät loppuivat yllättävän nopeasti ja jäin odottelemaan lasten lasten saapumista työmaalle.

 Mökin päätyseinä nousi hetkessä pystyyn

Sain kuitenkin jo ensimmäisen seinän lähes valmiiksi ja huomasin, että koko seinälevyn voi vielä tässä vaiheessa irroittaa, kun en ollut liimannut tikkuja kiinni tukirakenteisiin, vaan ainoastaan toisiinsa. Tämä vahingossa syntynyt oivallus voi huomattavasti helpottaa myöhempää rakentamista, sillä tällaisella rakenteella voi vielä ottaa kaikki seinäkappaleet irti esimerkiksi maalausta varten. Säilyy mökin lattia puhtaana.

 Hirsiveistämön ainoa työntekijä, Jooa 8v.

Viikonloppuna tuli lapsenlapsia käymään ja nuorimmainen Jooa kävi mielellään hankkimieni rimojen kimppuun. Pikaisen puukonkäyttöharjoituksen tuloksena alkoi hirsiä syntyä niin, että aika pian piti jo toppuutella, jotta minulle jäisi vielä jokunen ehjä rima käyttöön kaiken varalta.
Valmiita veistettyjä hirsiä odottamassa halkaisua

Tässä talossa sahaan vielä nämä veistellyt hirret halki, jotta seinistä ei laudoituksen kanssa tulisi liian paksuja. Hirret voi tietysti jattää myös halkaisematta ja liimata vain kiinni toisiinsa silloin kun haluaa myös talon ulkopinnan olevan hirsinen. Siinä tapauksessa joutuu hirret liimaamaan myös runkorakenteeseen kiinni. Tässä talossa olen tekemässä hirsisiä seinälevyja jotka sitten kiinnitetään vasta ulkolaudoituksen avulla runkoon kiinni. Todennäköisesti en edes liimaa vaan laitan vain muutamalla ruuvilla kiinni.

Vannesahalla tai minisirkkelillä pikkuhirsien halkaisu onnistuu helposti

5 kommenttia:

Marjukan Minit kirjoitti...

Voi miten hyvältä näyttää :) !! Ihana kun sinulla nuori apulainen veistelemässä :D

My Realitty kirjoitti...

Those boards look realistic with those cuts. Love your helper! CM

Jorma kirjoitti...

Nämä hirrenveistotyöt soveltuvat hyvin puukonkäytön harjoittelun ensiaskeleiksi, tosin tämän pojan kanssa veisteltiin jo viime kesänä.

Aino kirjoitti...

Vautsi vau, tosi hyvän näköinen mökki tulossa!

Unknown kirjoitti...

Näyttää tulevan hitsin ukee....