Translate

keskiviikko 6. helmikuuta 2013

Pönttöuunin valmistusta

Valmiita uuneja mittakaavaan M 1:12, uusi kokeilu.

Tein aiemmin jo pienen koe-erän nukketalon pönttöuuneja, jotka ennen keskuslämmityksen käyttöönottoa olivat yleisin lämmitysmuoto Suomen pientaloissa 1900-luvulla. Puuta oli käytettävissä ja tämä oli helppo tapa toteuttaa huonekohtainen lämmitys. Varaavina pönttöuunit pitivät huoneet lämpöisenä pitkään.
Myöhemmin moniin tällaisiin uuneihin on kaupunkialueilla asennettu sähkövastukset, joiden avulla uuni voidaan lämmittää vaikka puiden saatavuus kaupungeissa on tosi heikkoa.

Nyt kun nukketaloharrastajilla näyttää olevan pieni boomi rakentaa Suomen yleisintä pientalotyyppiä, rintamamiestaloja, myös nukketaloiksi, piti tätäkin tulisijatyyppiä lähteä kunnolla kokeilemaan. 

Reaalimaailmassa uunit ovat yleensä lähes huoneen korkuisia, noin 190-210 cm ja halkaisijaltaan 50- 80 cm. Nukketalomaailmaan siirrettyinä  mittakaavassa 1:12 uunin tulisi olla halkaisijaltaan 4-6,5 cm ja korkeudeltaan 160-175 cm. Pienemmässä 1:18 mittakaavassa halkaisijan tulisi olla 3-4,5 cm ja korkeuden 10-12 cm.

LED kynttilöitä, keskimmäinen syttyy vain, kun sen laskee veteen.

Tuleksi olen näihin, kuten kaikkiin nykyisiin tulisijoihini, valinnut led-kynttilät, joita alkaa löytyä jo lähes kaikista kaupoista ja joihin saa myös pariston helposti vaihdettua. Kynttiloitä alkaa löytyä kaikenlaisia ja kaikenkokoisia. Pienemmassä nukketalomittakaavassa M 1:18 alkaa ongelmaksi muodostua riittävän pienen kynttilän löytäminen. Niitäkin löytyy kun kulkee silmät auki.

Suurempi ongelma oli löytää sopivaa putkimateriaalia, jota on helppo työstää ja on riittävän tukevaa. Ensimmäiset kokeiluni olin tehnyt vessa ja talouspaperirullilla, jotka materiaalina olivat vähän turhan heppoisia. Sattumoisin löysin joulunaikaan joitakin tukevia pahvirullia, joista tein ensimmäiset koesarjat.

Rautakauppakiertelyiden jälkeen löysin nyt tämän materiaalin, joka vaikuttaa aika lupaavalta. Muoviset sisäpölynimurin asennusputket. Katselin myös muovisia viemäriputkia, jotka ovat yksi vaihtoehto, mutta paksumpina ehkä hieman vaikeammat työstää.
Pönttöuuniaihio leikattuna, keskuspölynimuriputkea.
Muoviputkeen on helppo, esimerkiksi pienellä askartelusahalla, sahata uuninluukkujen paikka ja kynttilän saa suhteellisen helposti kiinnitettyä putken sisään. Näissä olen päätynyt lasisiin uuninluukkuihin, nykyisin akryylimuovisiin, jotta tuli myös näkyisi uunista. Helpompi tapa on tietenkin maalata tai liimata uuninluukku suoraa putken päälle, jos ei halua nähdä tulta uunin sisällä.


Putkeen liimattu ikkunatiiviste tekee uuneista aika aidon näköisiä.


2 kommenttia:

Piikko kirjoitti...

Tässäpä oli paljon mielenkiintoista ja hyödyllistä tietoa. Ja lisäksi hienot pönttöuunit. :)

Jorma kirjoitti...

Hei ja kaikki on vapaasti kopioitavissa. Kuvat ja tekstit saa käyttää hyödyksi.