Translate

tiistai 12. helmikuuta 2013

Talo 43 käynnistyy

Tässä talossa lähden kokeilemaan onnistuuko tällaisen talon pystyttäminen ilman levymateriaalien käyttöä. Tarkoitus on tukeutua yksinomaa kuvassa näkyviin tarvikkeisiin, ellen sitten projektin kuluessa tule jostain syystä toisiin ajatuksiin.

 Tavoite ja tarvikkeet

Teen mökin rungon 15x15 mm:n höylätystä rimasta ja lattiat, katon ja seinät näistä Bilteman sytykelastuista 3x16x260 mm. Mikä tahansa suhteellisen ohut rima käy, mutta on aika houkuttelevaa käyttää materiaaleja joiden säilytys ja käsittely on suht helppoa ja näitä sykelastuja joutuu aina ostamaan koko se 5 kg:n pussillisen joten jotain käyttöä niillekin on keksittävä.

Rakennelman kokoamiseen aion käyttää ensisijaisesti 6mm:n liimapuutappeja ja normaalia puuliimaa. Pidän myös kirjaa materiaalin menekistä, jotta selviää riittääkö vajaa pussillinen sytykkeitä koko taloon vai tarvitaanko vielä toinenkin, ennenkuin talo on kokonaisuudessaan valmis. 

Osan runkorimoista olen käsitellyt valmiiksi ruskealla puuvahalla patinan aikaansaamiseksi, Samaa käsittelyä tulen jatkamaan kaikissa näkyviin jäävissä hirsiseinän osissa. Vaihtoehtoisesti kokeilen myös Tikkurilan saunamustaa, jota on jäänyt purkinpohjalle edellisistä kokeiluista hevostallien yhteydessä.
Jotain tämän tyyppistä siitä pitäisi tulla

Teen alakerrran ja yläosan lattiaan poikittaisrimoituksen, jonka varaan on helppo latoa niitä Biltema-lautoja. Välituki tarvitaan jotta lattiasta ei tulisi liian joustava. Näiden tukien varassa on myös helppo jatkaa laudoituista koska laudat ovat vain noin 26 cm pitkiä.

On aika houkuttelevaa kokeilla tällaista rimakokoonpanooa sillä suurikokoisten levyjen käsittely ja sahaus normaali asuinhuoneistossa on aina jonkun verran ongelmallista. Tällaisilla rimoilla saattaa hyvin selvitä vaikka kerrostaloasunnossa rakennusprojektinsa kanssa.

Ei kommentteja: