Pikkunen saunamökki hämeenlinnalaisen Katumajärven rannalla on kaupunkialueella ja sinne tietenkin pitää vetää myös sähköt. Tässä nukketalotapauksessa en saa kiukaan ja puuhellan tulia vilkkumaan ilman sähköä, joten samassa yhteydessä on helppo toteuttaa myös pari valopistettä.
Valolähteiksi upotin kurkihirteen kaksi lämmintä valkoista valoa tuottavaa lediä, jotka nyt kerrankin oikeaoppisesti, varustin yksilöllisillä suojavastuksilla. Saunaan sijoitin, lauteiden alle yhden ledin mustan suojasukan sisään, antamaan valoa lauteiden alta. Valmiissa paristovalosarjoissa yleensä tyydytään yhteen yhteiseen suojavastukseen, joka sijaitsee paristokotelon sisällä.
Se hyvin riittääkin, jos koko valaistuksen toteuttamiseen käytetään saman valosarjan ledejä. Omasta kokemuksestani voin kertoa, että suojaus vastus on yleensä laskettu niin hyvin, että samasta valosarjasta voi hyvin käyttää 1-20 lediä ja pitää silti suojavastuksen yhteisenä, siellä paristokotelon sisällä.
5V:n käyttöjännitteellä suojavastusten koko on yleensä 100 - 300 ohm. Valitsin vastuksiksi 220 ohmia, joka on hyvin yleinen lähes kaikissa 5V:n (3:n pariston) valosarjoissa. Suojavastuksen voi juottaa irti paristokotelosta, ellei elektroniikan komponettikauppoja ole lähiympäristössä.
5V:n käyttöjännitteellä suojavastusten koko on yleensä 100 - 300 ohm. Valitsin vastuksiksi 220 ohmia, joka on hyvin yleinen lähes kaikissa 5V:n (3:n pariston) valosarjoissa. Suojavastuksen voi juottaa irti paristokotelosta, ellei elektroniikan komponettikauppoja ole lähiympäristössä.
Tässä tapauksessa testasin kytkennät paristovirtalähteellä. Kokosin kaikki johtimet talon alle kivijalkaan ja tein kytkennät siellä. Tuvan kattovalojen suojavastuksen sijoitin ledien yhteyteen ja muut vastkset sokeripalaan, johon toin myös käyttöjännitteen.
Paristovirtlähteen voi hyvin korvata USB- laturilla, joka tuottaa 5V:n jännitteen. Helposti tulisi mieleen hortaa kytkentä myös vakioliittimilla, mutta USB- mikroliitin on sen verran pienikokoinen, että ainoasta robotit kykenevät juottamaan sen luotettavasti kiinni. Jos liittimen käyrttöä haluaa harjoitella, löytyy jännite reunimmaisista nastoista. Olen pari kertaa kokeillut, mutta tehtävä ei käsipelillä ole kovin helppo ja liitoksen luotettavuudessa on usein ongelmia.
Loppuvaiheessa purin yhden USB johdon siitä kännykkään tulevan liittimen päästä. Mittasin käyttöjännitteen ja yllätys-yllätys, tässä kyseisessä johtimessa 5V löytyi punaisen ja mustan johtimen väliltä. Joskus johtimien värit ovat sen verran epämääraisiä, että ilman mittaria on vaikea löytää jännitejohtimet.
Nyt tämän USB johdon voi liittää kokeiluissa käytetyn paristokotelon tilalle ja kytkeä talon myös USB laturin kautta verkkopistokkeesseen. Testausvaiheessa käytin USB vara-akkua, jolloin ei koko ajan tarvinnut kumarrella etsimään verkkopistoketta.
Seuraavaksi on vielä vuorossa pieni yksityiskohtien hiominen ja kytkentöjen siistiminen. Tämä mökki näyttäisi nyt olevan lähes valmis siirtymään seuraavalle haltijalle.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti