Translate

maanantai 18. kesäkuuta 2018

Talo no 85 pääsee alkuun - nyt on vuorossa rintamamiestalo M1:18

Hirsitalon kattoa odotellessa päätin lähteä kokoamaan jo seuraavaa taloa, joka on rintamamiestalo mittakaavassa 1:18.

Talo on melko tyypillinen rintamamiestalo, josta on säilynyt tämä valokuva ja muistikuvia sisärakenteista.

Pohjakuvana voidaan hieman modifioiden käyttää tätä tyyppipohjakuvaa, joka on vain toteutettava peilikuvana.

Lattialevyt olin jo ennalta tehnyt yhteen liimatuista parkettilaudoista. Reunalistat on liimattu lähinnä antamaa huoliteltu ulkonäkö lattian reunoille, jotka paljastuvat aina seiniä avatessa.

Pohjakerroksen kulmiin porataan 6mm:n reiät runko tolppien kiinnittämistä varten. Reunalistat tekevät näiden reikien poraamisesta hieman kriittisen, koska reikä osuu juuri reunalistan kohdalle. Tässä tapauksessa porasin ensin pinemmät reiät, jotka sitten suurensin 6mm:n terällä liimapuutapeille sopiviksi.

Kuhunkin pohjakerroksen kulmaan kiinnitetään 15x15mm:n pystyrimat liimapuutapeilla.

Yläkerran lattia kiinnitetään myös liimapuutapeilla, mutta pystytolpan läpi vaakasuoraan. Kulmiin tulee leikata pienet kolot pystyrimaa varten. Yläkerran lattia on tehty myös hieman alakertaa pienemmäksi, jotta seinälevy sitten voi peittää koko lattian reunan.

 Tässä vaiheessa runkorimat liimataan ainoastaan pohjakerroksen levyyn kiinni, sillä välikaton joutuu vielä irroittamaan porrasaukotuksen tekemiseksi. Välikatto on tässä kiinni vain liimapuutappien varassa, mutta liimaus tehdään vasta aukotusten jälkeen. Tulevan talon suorakulmaisuus kannattaa varmistaa liiman kuivumisvaiheessa.

Myös kattotuolit kannattaa tehdä jo tässä vaiheessa valmiiksi, niin talon kokoaminen käy sitten joutuisasti. Mittakuvana olen käyttänyt nukketiyhdistyksen mallitaloa joita on varmastikin lukuisilla harrastajilla jo olemassa. Mahdollisissa näyttelyissa on mukava, jos talot ovat keskenään suunnilleen samankokoisia, vaikka todellisuudessa rintamamiestalo tyyppikuvilla on tehty hyvinkin erikokoisia taloja asukkaiden tarpeiden mukaan.

Kesäinen talotyömaani näyttää nyt tältä. Etualan rintamamiestalon rimat ovat vain puutappien varassa. Ainoastaan pohjakerokseen runkopuut on jo kiinnitetty pysyvästi liimalla.

Taustalla oleva pikkuinen hirsimökki on lähes samankokoinen tämän rintamamiestalon kanssa, mutta se onkin tehty suurempaan 1:12 mittakaavaan.

Omalla terassilla odottaa kattolevyjen vaihto, joten talojen valmistuminen saattaa hieman viivästyä lähinnä sääolosuhteiden vuoksi. Kesän puhdetöinä nämä on kuitenkin tarkoitus saada valmiiksi

Ei kommentteja: