Translate

sunnuntai 1. heinäkuuta 2018

Talo no 84 - Hirsimökki valmistui lopulliseen kuntoonsa

Suomen alkukesän kauniit aurinkoiset päivät ovat hieman hidastaneet näitä puhdetöinä tehtäviä harrastuksia, mutta tuli tämä pikkuinen hirsimökkikin sitten lopullisesti valmiiksi.

Talon mallina on käytetty läheisen Katumajärven rannalta löytynyttä rantamökkiä, josta otin valokuvan ja lähdin kokeilemaan mitä siitä voisi syntyä. Talon hirret on yksitellen vuoltu 15x15mm:n höylätystä mäntyrimasta ja saatu ne näin muistuttamaan vuoluhirsiä.

Talon etuseinä on irrallinen ja sen voi ottaa kokonaan pois, jolloin taloa voi sisustaa. Mökissä on pieni tupa helloineen. Mökki on tehty saunamökiksi jossa on pikkuinen sauna, jonka katolle tein vielä makuuparven. Portaat parvelle kulkevat hellan takaa.

Viimeistelyvaiheessa päätin tehdä myös katosta aukeavan. Kattolevyt on saranoitu toisiinsa ja nyt mökkiä pääsee sisustamaan myös yläkautta. Talon ulkopinnoissa on tavoiteltu mökin alkuperäistä väritystä. sisäpinnat on saunaa lukuunottamatta jätetty käsittelemättä.

Saunan seinät on tummennettu Tikkurilan "Supi" saunavahalla. Sähköt jouduin laittamaan taloon lähinnä tulisijojen vuoksi ja samalla sitten lisäsin pienen led valon lauteiden alle. Yleensä tällaisissa pikkumökeissa ei ole sähkövaloja ja laitoin siksi valaisimet piiloon.

Myös tuvan uunissa vilkkuu led kynttilä. Tuvan valaisimiseksi upotin pari led valoa kurkihirren sisään.

Näille muutamalle ledille olisi hyvin riittänyt paristovirtalähde, mutta päätin toteuttaa sähköt USB-laturin avulla näin mökistä lähtee kiinteä johto jonka voi liittää mihin tahansa USB virtalahteeseen. Laturiin, USB porttiin tirtokoneessa tai USB varavirtalähteeseen, mikä voi olla hyvinkin hyödyllinen ominaisuus esimerkiksi messukäytössä.

Alkuperäisen mökin ilme toteutui mielestäni aika hyvin. Tämän mökin sisälle en ole koskaan päässyt kurkistamaan, mutta kuvittelin, että siellä voisi olla jotenkin tämän kaltaista.


Ei kommentteja: