Translate

tiistai 21. maaliskuuta 2017

Led teippi on kätevä tapa tehdä taloon yleisvalaistus, mutta saattaa joskus aiheuttaa yllätyksiä

Olin joskus tämän harrastuksen alkuvaiheessa hankkinut valmistalon, lähinnä nähdäkseni miten ne on rakennettu. Silloin vielä oli myös haaveena askarrella kaikennäköisiä pikkuhuonekaluja ja sisustaa talo itse.
Talo on ollut minulla pystyssä useamman vuoden ja olen käyttänyt sitä kaikenlaisiin kokeiluihin ja viimeksi kokeilin miten helppo tällainen talo on varustaa yleisvaloilla led teipin avulla. Nyt kun talo on löytämässä uuden kodin aktiivisen harrastajan parista, päätin nopeasti vilkaista, että pari vuotta sitten tekemäni valaistus toimii.
Pettymykseni oli melkoinen, kun avasin talon ovet. Ulkoa päin talo näytti olevan ihan kunnossa mutta kerrosten kattoihin liimamani teipit olivat pudonneet alas. Kolmikerroksien talon valaistus oli toteutettu siten, että kuhunkin kerrokseen oli liimattu koko talon mittainen led teippi, poraamalla väliseiniin aukot, josta teippi mahtui kulkemaan huoneesta toiseen. 
Päätin saman tien korjata koko asennuksen lisäämällä teippien eteen rimasta valmistetut häikäisysuojat, joihin kiinnitin kunnollista asennusteippiä, sillä led teippien liiman laatu vaihtelee niin paljon, että tällainen varmistus on hyvä tehdä varsinkin kun alkuperäiset teipit olivat jo pettäneet.
Kattoon liimattu häikäisysuoja estää ledeistä tulevan suoran valon häikäisyn ja silti huone tulee valaistua tasaisesti. Halutessaan häikäisysuojaan voi ripustella lasihelmista tehtyjä valaisimia, jotka eivät tarvitse edes polttimoa, koska teipistä tuleva valo valaisee myös nämä valaisimet.
Samassa yhteydessä päätin korjata alkuperäistä sähköasennusta, joka ei oikein vastaa sähkö-asennusten vaatimuksia. vaikka onkin jo sinällään ihan toimiva.
Sijoitin talon takaseinällä olleet muuntajan ja sokeripalat sähköasennusrasian sisään. Sivurakennukseen kattoon tuli myös led lista ja sivurakennus liitetään päärakennukseen johdolla, jonka päässä on pienjänniteliitin. Näin se saa valaistussähkönsä samasta muuntajasta.
Verkkojohdon kiinnitin kunnollisesti talon kylkeen pienellä rimanpätkällä, joka toimii vedonpoistaja. Näin ei synny mitään vaaraa, vaikka taloa lähtisi vahingossa siirtelemään sähköjen ollessa kytkettynä.
Uusi pikku yllätys syntyi, kun olin saanut kaikki korjaukset tehtyä. Valokuvasta huomaa, että kahden eri valmistajan käsitys "lämmin valkoinen" värisävystä on yllättävän erilainen. Ainakin valokuvassa ero näkyy erittäin hyvin. Tälle en voinut käytännössä mitään, sillä alkuperäistä teippiä ei enää ollut pätkääkään jäljellä, joten jätin sivurakennukseen tällaiset "takkatupa"-valot.

Tästä harjoituksesta oppi ainakin sen, että led teippien liimaan ei kannata luottaa ja asennuksessa on hyvä käyttää samaa tai saman valmissarjan teippeja, jos haluaa värisävyn säilyvän samanlaisena. Sama pätee myös valosarjoista irroitettuihin yksittäisiin ledeihin. Koko talossa kannattaa käyttää saman sarjan ledejä. Tämä on hyvä ottaa huomioon, kun itse rakentelette valaisimia.


Ei kommentteja: