Translate

maanantai 27. maaliskuuta 2017

USB laturin käyttö nukketalon virtalähteenä - paristosarjan voi helposti muuttaa verkkokäyttöiseksi

Led-valoja myydään usein pieninä 10-20 ledin koristesarjoina, jotka ovat paristokäyttöisiä. Näistä helppoa ja turvalllista rakennella valaisimia nukketalohin. Käyttöjännite tällaisissa valosarjoissa on yleensä 3-6V riippuen paristojen lukumäärästä. Yksi sormiparisto tuottaa aina 1,5V:n jännitteen.
Omissa taloissani olen usein sijoittanut paristokotelon talon ulkopuolelle, mistä on helppoa kytkeä sähköt paristokotelon virtakytkimestä.
Paristokotelon olen usein naamioinut ilmalämpöpumpuksi talon kylkeen. Lapsille tulevissa taloissa tämä on todella turvallinen ratkaisu, sillä lasten ei koskaan tarvitse lähteä etsimään seinäpistokkeita valojen saamiseksi taloon.
Edellisen rintamamiestalon kanssa kokeilin usb-laturia virtalähteeksi ja lupasin kerto miten tällaista virtalähdettä voi helposti käyttää. USB latureiden jännite on standardoitu olemaan noin 5V, joka riittää hyvin paristokäyttöisten valojen syöttämiseen.
Usb-liittimien löytäminen ja käyttö on hieman ongelmallista, joten suosittelen että johto kylmän rauhallisesti katkaistaan ja erotellaan siellä olevat johtimet.
Johtimet kannattaa liittää sokeripalaan, josta on helppo mitata, missä johtimissa on jännite. Usb johtimissa on yleensä 3-5 johdinta, joista kahdessa on jännite.
Tässä tapauksessa jännite löytyi vaaleanpunaisesta ja harmaasta johtimesta, joista punainen oli plus-johdin.
Seuraavana vaiheena kannattaa irroittaa pariskotelossa oleva ledejä suojaava vastus. Tämä on yleensä noin 100-300 ohm, tässä tapauksessa 200 ohmia. Vastukset on merkitty värikoodein, jotka kyllä löytyvät netistä. Tassa punainen=2 ja musta=0 ja toinen musta=0 eli 200. Paristokotelon vastuksen käyttäminen on huomattavasti helpompaa. kuin lähteä etsimään elektroniikkakauppoja omalta paikkakunnaltaan.
USB-liittimen jännitejodot kannattaa liittää sokeripalaan, josta ledeille johdetaan jännite suojavastuksen kautta. Ilman suojavastusta liitettynä ledit saattavat vaurioitua ylijännitteestä.
Paristovalosarjan voi nyt sellaisenaan liittää usb virtalähteeseen ja lähteä suunnittelemaan talonsa valaisimia nyt verkkovirtakäyttöisinä.
Virtaa tällainen 10 ledin valosarja ei juurikaan vie. Koko valosarjan kuluttama teho on = 0,3W ja jännite koko talossa turvallinen 5V.


Ei kommentteja: