Translate

tiistai 14. maaliskuuta 2017

Väliseinien valmistusta ja niiden sijottamista paikoilleen

Tässä talossa oli, kuten muissakin rintamamiestaloissa hyvin selkeä pohjapiirros. Kaikki alakerran huoneet sijoittuvat keskusmuurin ympärille ja ovat keskenään hyvin samankokoisia. Alun perin talot olivat puulämmitteisiä ja jokaiseen huoneeseen tuli saada uuni, jolla huonetta lämmitettiin.
Tein portaikosta huomattavasti alkuperäistä pienemmän. Nyt alkuperäista pohjaa on mahdollista muuttaa niin että olohuoneen väliseinää sirretään portaikkoon asti ja alakerran vessasta tehdään pieni. Vaihtoehtoisesti väliseinän voi jättää alkuperäiseen paikkaansa ja tehdä alakertaan kunnollisen kokoinen kylpyhuone.
Tässä kuvassa olohuoneen väliseinä on tuotu kiinni portaikkoon ja silti eteisen yhteyteen mahtuu vielä pieni wc.
Alakerran työhuone ja keittiö säilyvät alkuperäisen kokoisina. Ovet kehyksineen liimasin tässä vaiheessa paikoilleen väliseiniin. Väliseinät ovat vielä irrallisia ja ovet ilman vuorilautoja, koska tällä ratkaisulla seinät on vielä helppo tapetoida ja kiinnittää vuorilaudat vasta tapetoinnin jälkeen.

Yläkerrassa on alunperin ollut pieni erillinen asunto, keittiö ja huone sekä lisäksi paljon varastotilaa katon lappeiden alla. Näitä pikkuvarastoja ei nukketaloihin yleensä kannata valmistaa, koska niihin pääsy on vaikeata, ellei katosta tee kokonaan irrallista.
Yläkerran väliseinät rajaavat ylös makuu- ja työhuoneen sekä niiden väliin sijoittuvan wc-tilan. Sähköpääkeskus tulee portaikon päällä olevaan varastotilaan. Yläkerrankin väliseinät ovat vielä irrallisia odottamassa yläkerran lattiamattoa, joka peittää lattiaan sijoitettut sähköasennuksen kupariliuskat, kun asennustyö on lopullisesti valmis.

Kaikki väliseinät ovat tukevaa 4mm:n MDF-levyä, joten niitä on helppo käsitellä myös irrallisina. Yläkerrassa seiniä tuskin kannattaa edes kiinnittää kovin tukevasti, jos haaveilee myöhemmin lisäävansä alakertaan valaisimia, sillä huonekohtaiset sähkösyöt kulkevat lattian kupariliuskoja pitkin.

Tällaisen itsekantavan talorungon etuna on se, että väliseiniä voi lopulliseen ratkaisuun asti siirrellä vapaasti paikasta toiseen haluamansa lopputuloksen saavuttamiseksi.

1 kommentti:

Paivinblogi kirjoitti...

Hienoja ratkaisuja, tykkään!