Translate

perjantai 17. maaliskuuta 2017

USB laturi käy hyvin led valojen virtalähteeksi - Talo 73 muuttuu vielä kerran työmaaksi

Olen paljon käyttänyt paristokäyttöisiä led- koristevalosarjoja nukketalojen valolähteinä. Niissä on hyvin usein 3 paristoa ja käyttöjännite on 4,5V. Mielessäni on pyörinyt ajatus korvata tällainen paristovirtalähde muuntajalla. Tietokoneissa USB liitännän käyttöjännite on 5V, joka nyt on standardoitunut myös kännykkälaturien käyttöjännitteeksi.
Tässä talossa tilaaja oli jo valmiiksi tehnyt valaisimia valosarjasta poimittujen led polttimoiden ympärille, joten päätin rohkaista mieleni ja kokeilla ensimmäistä kertaa laturin käyttöä virtalähteenä.
Sain elekroniikkaliikkeestä hankittua mikro USB- liittimiä, samoja, joita on kännyköiden rungossa. Tällaisen liittimen käyttö osoittautuii hieman haasteelliseksi, sillä juuri kun olin saanut kaikki valot palamaan, katkesi toinen virtaliittimistä juurestaan poikki ja sähköt sammuivat talosta.
Onneksi olin ostanut useamman liittimen samalla kertaa, sillä tapahtunutta vahinkoa ei voinut korvata kuin uudella liittimellä. Tämä osoitti johtimien vedonpoiston tärkeyden. Nyt päätin jo heti aluksi kiinnittää pikkuruisen liittimen alustaan ja kiinnittää myös viertajohdot juotoksen lisäksi kuumaliimalla alustaansa kiinni. Kovin suurta juotoskolvia ei tässä hommassa kannata käyttää, sillä liittimessa on 0,5 cm etäisyydellä viisi johdinta, joista laitimmaiset ovat virtajohtimet, joista saa sen 5V:n jännitteen.
Kiinnitin liittimen tukevasti ullakon lattialle talon nurkkaan ja myös johdot on nyt kuumaliimalla kiinni, joten niistä ei enää pääse vetämään johdinta tai liittimen nastoja poikki.
Taloon saa nyt sähköt, millä tahansa USB laturin vakiojohtimella tai liittämällä johdon tietokoneensa USB liittimeen. Jollei löydä tällaisia mikroliittimiä voi vaihtoehtoisesti katkaista tällaisen USB johdon ja liittää jännijohdot sokeripalaan talon sisällä ja viedä siitä sähkösyötön valoille.
Sähköasennnuksen vihdoin onnistuttua peitin ullakon lattiat muovimatolla, jonka voi irroittaa, jos alakerran huoneisiin haluaa liittää lisää valaisimia. Kupariliuskat ovat paljaina maton alla ja jokaisen huoneen kattoon voi helposti porata uusia reikiä ja liittää valot juottamalla näihin kupariliuskoihin.
Yläkerrassa jätin kupariliuskat kurkihirteen paljaiksi, joten niihinkin saa jälkeenpäin helposti liitettyä lisää valaisimia.

Kupariteippi osoittautui tosi käteväksi sähköasennustarvikkeeksi ja tästä talosta taisi tulla Suomen, ellei maailman ensimmäinen USB-laturilla toimiva nukketalo.

1 kommentti:

Paivinblogi kirjoitti...

Loistavaa työtä!