Translate

keskiviikko 28. syyskuuta 2016

Talon 70 ikkunat

Rintamamiestaloissa on hyvin monen tyyppisiä ikkunoita, sillä sodan jälkeen ei Suomessa valmisikkunateollisuus ollut vielä päässyt luomaan standardeja ja monet joutuivat tekemään ikkunansa niistä materiaaleista mitä oli tarjolla. Monesti ikkunat tehtiin paikan päällä talon tekijän mieltymysten ja saatavien tarvikkeiden mukaan.


Tällä kertaa jouduin hieman uuden haasteen eteen sillä aiemmin käyttämäni 2mm: vahvuiset Biltema sytykkeet, jotka olin saanut vahingossa, olivat loppuneet ja nykyisiä 3mm vahvoja ei myöskään ole lähi Biltemassa saatavilla.

Tällä kertaa päätin tehdä ikkunapuitteiden vuorilaudat bamburimasta, jota edelleen on Hämeenlinnassa saatavilla. Ensimmäinen pohjamaalaus kannattaa tehdä jo ennen rimojen sahaamista, sillä se sitten auttaa myöhempiä maalauskertoja.
Sisäpuitteet tein vielä hallussani olevista Biltema sytykkeistä, jotka sahasin tulevan ulkoseinän vahvuisiksi eli 5mm.
Puolittamalla n 1.5 cm leveät bamburimat syntyi suhteellisen oikean levyiset vuorilaudat puitteisiin. Ikkunoiden koko on 80x80mm, joka vastaa luonnollisen talonm noin 1mx1m ikkunoita.


Tässä tapauksessa valittiin ikkunatyypiksi ristikkoikkunat, joka oli yleinen joissakin rintamamiestaloja vanhemmissa taloissa, mutta on yleistynyt myös uusittaviin rintamamiestaloihin.

Aiemmin ristikkoikkunoihin oli syynä suurten lasipintojen huono saatavuus ja nykyisin ristikot tehdään usein vain ulkonäkösyistä. Talon ikkunat ovat nyt valmiina odottamaan ulkoseiniä ja kiinnitystä niihin. Talon sisäpuolelle tulee vielä erikseen vuorilaudat jokaisen ikkunan ympärille, mutta se on sitten sitä viimeistelyä. Nyt pääsee seuraavaksi ulkoseinien kimppuun.

Ei kommentteja: