Translate

sunnuntai 18. syyskuuta 2016

Lattiamateriaalin valinta

Monasti lattiat voi tehdä samasta puu- vaneeri- tai MDF levymateriaalista kuin talo muutoinkin. Muutamaan taloon olen tehnyt lautalattian käyttämällä Bilteman sytykelastuja lattialautoina. Tänä vuonna niiden saatavuus on ollut sen verran epävarmaa (Bilteman arvio:saattaa tulla tänä syksynä), etten lähtenyt edes suunnittelemaan taloon tällaista lautalattiaa.

Lautaparketista saa todella siistin lattian myös nukketaloon, kunhan näitä parkettilautoja hieman valmistelee.
Parkettilautojen pontit on suunniteltu siten, että täysikokoista talon lattiaa tehdessä parkettilautojen oma paino lukitsee pontit toisiinsa ja lattia asettuu suoraksi. Lyhyet nukketalon lattiaan tarvittavat pätkät eivät jaksaa painaa itseään suoraksi vaan lattia jää koveraksi ilman lisätoimenpiteitä.

Laudan lukituspontin lukkoura kannattaa poistaa esimerkiksi puukolla, taltalla tai jollakin sopivalla sähkötyökalulla, ennen levyjen liittämistä toisiinsa.
Nyt ponttiuraan voi laittaa puuliimaa ja liittää levyt kiinni toisiinsa suoraksi lattiapinnaksi.

Levyt kannattaa vielä puristaa yhteen liiman kuivumisen ajaksi ja samalla panelemalla varmistaa, että koko syntyvä levy on suora.

Parkettilaudat on yleensä koottu kimpilevyn päälle, jolloin sahattu levyn reuna ei ole kovin siisti, vaan kimpilevyn rakenne jää näkyviin.
Reunakolot voi täyttää puukitillä, fillerillä ja kuivumisen jälkeen hioa ja maalata, jolloin levyn reunoista tulee myös siistit.

Tässä tapauksessa korvasin kitin puulistoilla, jotka liimasin mittoihinsa sahattujen parkettilevyjen reunoihin. Vastaavalla tavalla voi reunustaa esimerkiksi kimpilevystä sahatun lattian reunoja.

Laminaattiparketista voi myös liimata suurempia levyjä. Niissä on suorat pontit, joten minkäänlaista ponttien työstämistä ei tarvita. Ainoa haitta on, että laminaattilevyistä liimattua lattiaa ei voi sellaisenaan käyttää talon tukirakenteena, vaan on käytettävä erillisia tukirimoja levyjen alla. Laminaattilevyn pontti on sen verran ohut, ettei se kestä vääntöä.

Laminaattilevyllä saa myös helposti tylsytettyä työkoneidensa terät, joten yritän välttää sitä viimeiseen asti.

Ei kommentteja: