Translate

keskiviikko 21. syyskuuta 2016

Rintamamiestalon modernisointia - Talo no 70 alkaa vähitellen nousta

Yhteenliimattujen parkettilevyjen hyvä puoli on se, että ne sellaisenaan toimivat osana talon kantavaa rakennetta. Tässäkään talossa en luovu hyväksi havaitsemastani rimarunkorakenteesta, sillä 15x15mm:n toimivat hyvin tämänkokoisen talon tukipalkkeina, joihin voi sitten myöhemmin kiinnittää ulkoseiniä.
Aluksi kiinnitän pohjalevyyn pystytuet 6mm:n puutappiliitoksella. Tämä on ehkä talonrakentamisen kriittisin vaihe, sillä tässä vaiheessa talosta tulee joko suora tai vinokulmainen. Tosin seinälevyjä kiinnittäessa voi vielä väkisin oikaista vinoon menneitä kulmia. On kuitenkin helpompaa jos jo alusta lähtien pitää huolen talon suorakulmaisuudesta.

Välikatto kiinnittyy runkorimoihin myös 6mm:n puutapeilla. Tässä vaiheessa katto on vielä kiinni vain reikiin työnnetyillä kukkakepin pätkillä, jotta saan sen vielä irroitettua helposti.

Rintamamiestaloissa hormi on yleensä melko keskellä taloa, sillä se on tehty palvelemaan kulmiin sijoittuvien huoneiden, huonekohtaisia puulämmityslaitteita. Ylös johtava portaikko vie vähiten huoneiden lattiapinta-alaa, jos sen saa sijoitettua rakennuksen nurkkaan.

Tässä talossa luovutaan hieman rintamamiestalon kovin neliömäisistä keskenään samansuuruisista huoneista. Alakertaan tulevat tilavat keittiö, olohuone sekä erillinen ruokailutila. Portaat sijoittuvat sisäänkäynnin yhteyteen talon kulmaan ja osittain portaikon alle saadaan sopimaan tilava wc-kylpyhuone. Makuutilat tulevat talon yläkertaan.

Portaiden paikan selvittyä uskaltaa välikattoon tehdä portaikon vaatiman aukon. Runkorimoihin on hyvä tehdä valmiiksi kattotuolien kiinnittämistä varten reiät liimapuutappeja varten.

Ensimmäisen koekasauksen jälkeen puran talon taas osiin sillä tarkoitus on kiinnittää kaikki valaisimet ja niiden johtimet välikattoon ennen talorungon liimausta. Valaisimia ja johtimia on huomattavasti helpompi kiinnittää talon ollessa vielä osina. Huonejärjestyksen ollessa selvillä, voi johdotukset tehdä jo tässä vaiheessa. Valmiin talon kanssa joutuu tuskailemaan hieman enemmän, johtojen kiinnittämisen ja piilottamisen kanssa.


Ei kommentteja: