Translate

torstai 18. helmikuuta 2016

Tulisijaprojekti jatkuu - pönttöuuneja

Harvoin pelkkä liesi uuneineen riittää koko talon lämmittämiseen. Niinpä tähänkin taloon tulee vielä pönttöuunit makuuhuoneisiin. Pönttöuunit olivat Suomessa varmastikin yleisin tapa lämmittää pientalojen huoneita ennen keskuslämmityksen yleistymistä.
Uunien valmistusta varten olen pyrkinyt ottamaan talteen erilaisia käteen osuvia pahvitötteröita. Lähes parhaimmaksi aihioksi olen havainnut keittiöpaperirullien keskiöt, jotka sellaisenaan ovat riittävän siroja ja vähän tilaa vieviä M1:12 talojen uuneiksi. Ne edustavat hyvin pienintä pönttöuunityyppiä, joiden paksuus reaalimailmassa on noin 60 cm. Ohueen pahvirullaan on helppo katkaista sekä leikata suuluukun aukko esimerkiksi terävällä mattopuukolla.
Polttopuiksi tällaiseen uuniin kelpaavat ohuista risuista katkaistut n, 4-5 cm pitkät halot. Sivuleikkurit ovat erittäin kätevät tällaisten puiden halkaisuun. Tulena olen käyttänyt led kynttilöitä, jotka saa liimattua putken pohjaan kiinni. Näin pariston pääsee aina tarvittaessa vaihtamaan.
Nykyisin olen käyttänyt useimmiten suuluukkuna ohuesta plexistä leikattuja läpinäkyviä luukkuja, joiden päälle olen liimannut kuvan realimaailman uuninluukuista. Pahviputken yläpäähän kannattaa laittaa joku tulppa esimerkiksi polystyreenistä, jotta koko rakenne tukevoituu, eikä valo pääse tuikkimaan uunin yläosasta. Uunit kannattaa pohjamaalata jo hyvin varhaisessa vaiheessa, tuli niistä lopullisesti minkä värisiä tahansa.
Pönttöuunien ympärillä on yleensä vanteet, joiksi löysin rautakaupasta ikkunatiivistettä, jonka voi liimata putken ympärille. Eksyttyäni puolisoni kanssa lankakauppaan, keksin että pitsillä voi koristella uunin yläosaa.
Parin päivän aherruksen jälkeen on nyt uuneja ainakin tähän ja seuraavaan taloon, ehkä niitä riittää vielä myyntiinkin. Kuvan uuneista pienin on tehty mittakaavaan 1:18 muut mittakaavaan 1:12.
Keittiön pöytämme joutuu aina silloin tällöin uhrautumaan harrastuksen hyväksi. Nyt maalin ollessa esille viimeistelin seinien säsämäälauksen. Tähän taloon ei tulke tapetointia ainakaan nyt alkuvaiheessa, joten vedin kaikki seinät valkoisiksi. Käytännössä myös tapetointi olisi ollut helpointa tässä vaiheessa kun kaikki seinälevyt ovat irrallaan. Nyt alkavat kaikki talon osaset olla valmiina ja voin lähteää kiinittämään talon osia paikoilleen. Silloin ne eivät myöskään vie enää niin paljon tilaa, että koko huoneisto on täynnä erilaisia nukketalon osia.

2 kommenttia:

Katajamäki Lea kirjoitti...

Upean näköisiä!

eija.lukkari kirjoitti...

Hienoja uuneja ja liesiä! Mielenkiinnolla seuraan talon edistymistä, hyviä vinkkejä kaiken kaikkiaan! Sulla on melkoinen tietopankki ja taito hyppysissä!