Translate

lauantai 13. helmikuuta 2016

Talo 65 - Helpot portaat polystyreenistä

Seuraavana vaiheena talossa on rakennella portaat alakerrasta yläkertaan. Olen usein käyttänyt portaiden rakennusmateriiaalina polystyreenilevyä, jota käytetään rakennustyömailla routa- ja lämpöeristeenä. Se on hieman styroksin kaltaista, mutta huomattavasti tukevampaa ja helpompaa työstää esimerkiksi pienihampaisella sahalla.
Olen ajatellut sijoittaa portaikon tuvan nurkkaan, sinne tulevan lieden taakse. Ensinnä kannattaa etsiä sopivan kokoinen levyn kappale. Tämä levy on 50mm paksua ja sopii levydeltään sellaisenaa pikkuportaikoksi.
Levy sahataan portaiden jyrkkyyden mukaan puoliksi.
Suoraan levyyn on helppo sahata portaat. Portaiden korkeutena olen käyttänyt 15mm, joka on suhteellisen sopiva mittakaavaan 1:12, vastaten noin 18cm: askelmakorkeutta. Se on myös helppo merkitä viivottimella, kun käytetään 1,5cm kerrannaisia.
Tässä tapauksessa olen päättänyt tehdä portaista kääntyvät, jotta ne veisivät mahdollisimman vähän tilaa. Katkaisin aihion kuudennen askelman kohdalta ja käänsin ympäri. Tässä vaiheessa kannattaa myös tarkastaa, ettei portaikko osu ikkuna-aukon kohdalle. Kääntämiskorkeuden voi valita sen mukaan, että portaikko sopii sille varattuun tilaan.
Nyt palaset voi liimata toisiinsa kiinni ja alkaa odotella liimausten kuivumista.
Liimausten kuivuttua portaikon voi vielä sahata sopivan vahvuiseksi. Polystyreenia voi liimata puuliimalla ja sen voi hyvin maalata millä tahansa akryylimaalilla. Liuottimia sisältäviä malleja tai liimoja ei pidä kayttää sillä muovi sulaa useiden liuottimien kanssa. Tämän talon tapauksessa alkaa jo hellan integroiminen portaikon yhteyteen, joten siitä sitten myöhemmin.

1 kommentti:

Paivinblogi kirjoitti...

Erinomaisen näppärä tapa tehdä portaat.