Translate

lauantai 6. helmikuuta 2016

Talo 65 saa sähköt

Nyt kun kaikki seinät ovat vielä irrallaan on helpointa tehdä perusvalaistus taloon. Tässä vaiheessa uskalsin jo liimata alakerran lattian paikoilleen, sillä kaikki johdot viedään lattian alle kytkettäväksi.
Edellisistä taloista saadun kokemuksen perusteella päätin toteuttaa myös tähän taloon perusvalaistuksen lämminsävyisellä led teipillä.
Tämän kokoiseen taloon riittää 1m:n mittainen teippi, jolla hyvin pystyy valaisemaan kaksi kerrosta. Tällaisia valmiita valosarjoja muuntajineen alkaa löytyä lähes kaikista sähkötarvikkeita myyvistä liikkeista. Sarjat sisältävät useimmiten 12V:n muuntajan kytkimineen sekä niihin liitetyn led teipin. Tämä kyseinen pakkaus löytyi autotarvikeliike Motonetista, mutta niitä on joskus näkynyt jopa ruokakauppa Lidlin hyllyillä.
Teippiä voi katkoa siinä olevien juotosnastojen kohdalta sopivan mittaisiksi pätkiksi, joihin sitten tinataan liitosjohdot kiinni.
Tällaisessa rimarunkoisessa talossa johdotusta on helppo viedä talon tukirakenteita pitkin lopulliseen kytkentäpisteeseen.
Talon alle tulee kiinteä sokkeli, jonne perustan kytkentäpaikan. Tässä sarjassa led teippi on liitetty muuntajaan ja kytkimeen liitimellä, jonka voi kiinnittää tukevasti talon runkoon. Valokytkimen liimasin kuumaliimalla runkopalkkiin kiinni.
Tein sokkeliin kytkentäpisteen, jonne voi tuoda kaikki valoteipeiltä tulevat johtimet sokeripalaan, joka toimii kytkentäpisteenä. Tässä talossa on tarkoitus lisätä samaan sähköverkkoon myös yksittäisiä led tulisijoja sekä ehkä joitakin valaisimia. Näitä varten tein jännitteenalennuskytkennän valmiiksi ja kytkin muuntajan 12V 1000 ohmin vastuksilla toiseen sokeripalaan, johon voi liittää vilkkuvat uunit sekä kiinteitä yksittäisiä led valaisimia. Jännite alenee noin 3V:iin, kun valaisin kytketään tähän sokeripalaan. Yksittäisiä ledejä ei voi liittää suoraa 12V:n jännitteeseen sillä ne tuhoutuvat ylijännitteestä.
Tässä kuvassa taloon on liitetty kokeeksi kuistille tuleva valaisin mukaan kytkentöihin. Sähköt näyttävät nyt toimivan ja seuraavana haasteena onkin sitten kaikkien tulisijojen valmistus.
Pikkuapulkaiseni aiheuttaa hieman lisää päänvaivaa, sillä sähköjä kytkiessäni oli aina innokas kaverini kaatanut työpajan roskakorin ja keksinyt ihan omaa askartelua.

Ei kommentteja: