Translate

tiistai 9. helmikuuta 2016

Talo 65 saa vihdoin väripinnan

Talo alkaa näyttää vanhalta mummon mökiltä kun siihen tulee lopullinen väritys. Tämän ikäiset talot on hyvin usein värjätty punamullalla, jonka sävy on vaihdellut hieman paikkakunnittain paikallisesta värien sekoitussuhteesta johtuen.
Saaristossa talot näyttävät olevan hieman punaisempia kuin sisämaassa.
Tässä tapauksessa väriksi oli valittu punamultaa muistuttava, hieman ruskeaan vivahtava, Tikkurilan ulkomaalisävy TVT 534X, jonka voi sävyttää myös vesiliukoisiin Helmi kalustemaaleihin.
Tämä on tämän tyyppisessä nukketalorakentamisessa ehkä hankalin vaihe, ainakin tilankäytöllisesti, sillä nyt kaikki seinäkappaleet ovat vielä irtonaisia ja joudun levittelemään niitä pitkin pöytiä maalausta varten. Pienen työpajani tilat eivät enää riitä maalausvaiheessa. Helpoin tapa olisi koota talo valmiiksi ja maalata ulkopinnat vasta siinä vaiheessa. Tässä talossa runkorakenteen rimat jäävät valkoisiksi, joten siistimpi tapa on maalata seinät rungosta erillään.
Maalia levitettäessä huomasin aika pian että yksi maalauskerta ei tule riittämään, joten kaikki seinäkappaleet on maalattava kahteen kertaan. Onneksi maali kuivuu sen verran nopoeasti että myös toisen maalikerroksen voi vetää saman päivän aikana.
Toisen maalauskerran jälkeen seinät saavat rauhassa kuivua ennen kuin niitä lähdetään sijoittamaan lopullisille paikoilleen. Jos sisäpuolelle tulee vielä tapetteja, kannattaa ne kiinnittää seinien ollessa vielä irrallaan. Tapatointi on huomattavasti helpompaa, jos seinät voi vielä irroittaa. Tässä talossa tulee vielä vastaan kolmen seinän saranointi ja väliseinien valmistus, joten talo ei ole vielä lähellekäään valmis. Seuraavana vaiheena lienee portaat ja tulisijat, ennenkuin pääseen kokoamaan taloa lopulliseeen muotoonsa.

Ei kommentteja: