Translate

perjantai 28. elokuuta 2015

Taloon tulee portaat - väliseinien sovittelua

Pienen pohdiskelun jälkeen päätin tehdä taloon portaat alakerran ja yläkerran välille. Portaat vievät jonkun verran tilaa sekä ylä että alakerrasta, mutta reaalisen vaikutelman saamiseksi. on portaikko usein ihan mukava olla olemassa. Pienet lapset usein pitävät portaikkoa lähes pakollisena, muuten yläkertaan ei pääse lainkaan leikkimään.


Taloon tulee portaikko olohuoneesta yläkertaan

Valitsin helpoimman mahdollisen tavan, eli lähdin tekemään portaita 5cm:N paksuisesta Polystyreeni levystä. Portaiden jyrkyydellä voi vaikuttaa niiden vaatimaan tilaan. Suorakaiteen muotoisesta levysta voi sahata kolmiomaiset hieman huonetta korkeammat kappaleet, joista heti syntyy aihiot jo kaksiin portaisiin. Aihioista kannattaa tehdä hieman, noin 1-2 cm huonekorkeutta pitemmät ja katkaista ne lopulliseen mittaansa vasta yläkerran lattian ollessa paikoillaan. Pienihampaisella sahalla on helppo sahata askelmat polystyreenilevyyn. Koneellisesti se tietysti käy hieman joutuisammin, mutta tätä varten ei ole mitään syytä hankkia kalliita pyöriviä koneita.

 Porras-aihio valmiina

Tässä tapauksessa päätin vielä kääntää portaat kääntymään 90 astetta, jolloin niiden vaatima tila on vieläkin pienempi. Lopullisena tilan säästönä sijoitan olohuoneen takan porrasmutkaan, jolloin olohuoneeseen haluamani takka ei enää vie yhtään lisää tilaa vähäisistä neliöistä. Portaikko sijoittuu lopulta keskelle taloa

Hennon lattiamateriaalin vaatimat tukirimat aiheuttavat jonkin verran päänsärkyä portaiden sovittamisessa. Lisäsin mukaan vielä aiemmin tekemäni keittiökalusteen jotta voin varmistua siitä että portaat sopivat paikoilleen. Joissakin tapauksissa olen joutunut tässä vaiheessa katkaisemaan tällaisia talon runkoon sijoittamiani tukirakenteita portaiden sovitusvaiheessa, mutta tässä tapauksessa sellaiseen ei tarvinnut ryhtyä. 

Väliseinänsovitus paikoilleen

Tällaista sovitusongelmaa ei synny lainkaan jos taloon tehdään alunperin tukevampi lattia, eikä tällaisia tukirimoja ole estamässä portaiden sijoittamista.
Nyt kun portaat ovat löytäneet paikkansa, on hyvä alkaa sovitella väliseiniä paikoilleen. 

 Väliseinistä huolimatta huonevalaistus säilyy tasaisena

Ensimmäinen sovitus osoittaa, että seinät eivät käytännössä muuta lainkaan talon tasaista valaistusta. Led teippi näyttää soveltuvan erinomaisesti talon yleisvalolähteeksi.

2 kommenttia:

pulmusirkku.blogspot.fi kirjoitti...

Sahaatko nuo portaat vannesahalla?

Jorma kirjoitti...

Vannesahalla ne menee kaikkein helpoiten täytyy vaan olla tarkkana ettei se haukkaa liikaa. Menee aika hyvin myöskin pienellä käsisahalla ja varmasti myös kuviosahoillakin kunhan vaan saa tehtyä suht suorat portaat.