Translate

tiistai 18. elokuuta 2015

Talo 61 saa lattiat

Valmistuneen talorungon maalasin kokonaisuudessaan valkoiseksi niiltä osin, kun rimat mahdollisesti jäävät näkymään. Alakerran lattiarimoitukseen ei kannata tuhlata maalia, koska se jää lattian alle piiloon. Lattiat voi helposti thehdä leikkaamalla jostakin levystä esimerkiksi MDF kumpaankin kerrokseen levyt jotka voi suoraa laitta tikehikon päälle. Jos materiaali on uhuempaa kuin 3mm kannattaa varsinkin tätä suuremmissa taloissa laittaa kehikkoon tukirimoja kannattamaan lattiaa.


Olin ajatellut tehdä tämän talon lattian niistä kuuluisista bilteman sytykkeistä. Ne vastaavat hyvin mittakaavan 1:12 lankkulattiaa sellaisenaan. Sovittelin latoja ja sahaamiani tukirimoja paikoilleen ja huomasin, että talo on sen mittainen, että biltema sytykkeillää joutuu katkomaan rimoja aika paljon tai sijoittamaan tukikepit epäsymmetrisesti lattian alle.

Laudoitus kannattaa limittää luonnollisen vaikutelman aikaansaamiseksi

Lautoja asetellessani huomasin, että optimimitta tällaiselle talolle, jossa käytetään näitä sytykkeitä olisi ollut 52,6 cm sillä yksittäisen riman pituus oli ainakin tässä pakkauksessa 26,3 cm. Tällaisella ratkaisulla tarvitsisi katkoa kaikkein vähiten rimoja. Tästä sovittelusta oli kuitenkin se hyöty, että huomasin tehneeni talosta 1 cm pidemmän kuin suunnitelmassani. Olin leikannut ensimmäisen vaakariman 43 cm pitkäksi ja muut käyttäen tätä mittakeppinä. Nyt talon kokonaispituus olikin 46 cm suunnitellun 46 cm:n sijasta. Onneksi en ollut sahannut taloon mitään levyjä ennalta.

Päädyin sijoittamaan tukirimat symmetrisesti ja kiinnitin ne tappiliitoksilla paikoilleen. Olin aiemmin löytänyt Hämeenlinnan suurkirppikseltä metrin levyistä bambumattoa. jossa yksittäisen laudan leveys on lähes sama kuin näissä sytkerimoissa. Tämän maton avulla saan kerralla laudoitettua koko kerroksen. Mittoihin sahaamisen jälkeen lattia oli jo valmiina paikoillaan.

 Lattialevyt odottavat nyt vain pintakäsittelyä

Aivan yhtä helpolla saa valmiin lattian aikaiseksi mistä tahansa levystä. Kuten jo alussa mainitsin kannattaa runkoon tehdä tukirimoitus jos levy on kovin ohut. Jos lattiona käyttää 1 cm:n vahvuista tai paksumpaa puu, MDF- tai vanerilevyä voi vaakarimat jättää kokonaan pois ja kiinnittää pystytuet suoraa näihin levyin, kuten tein esimerkisi edellisessä talossani no 60. 
Tällaisella rakenteella talosta saa kuitenkin lähes yhtä tukevan mutta huomattavasti kevyemmän.


Ei kommentteja: