Translate

torstai 20. elokuuta 2015

Talo 61 saa sähköt ennenkuin siinä on edes seiniä.

Päätin tässä talossa kokeilla sähköasennusta, kun koko runko on vielä avoin. Seinämateriaalit on jopa hankkimatta.
Teippi antaa tasaisen valon kumpaankin kerrokseen

Törmäsin yllättäen edullisimpaan näkemääni led-teippisarjaan Lidlin myymälässä. Valosarjassa on on 30 lediä teipissa, jonka voi liimata suoraa esimerkiksi nukketalon tai vitriinikaapin kattoon. teipin pituus on 1m ja valosarjaan kuuluu myös muuntaja ja valokytkin. Värisävy on lämmin valkoinen, joka sopii hyvin nukketalosovelluksiin.


 Valoteipin pituus on 1m

Hintaa sarjalla oli ainoastaan 10 €. Tämän halvemmalla nukketaloon tuskin saa valoja, ellei tyydy johonkin paristokäyttöiseen koristevalosarjaan.

Teippiin on selvästi merkitty paikat, josta teipin voi katkaista. Tähän taloon 1m:n valosarja riittää vallan hyvin, sillä talon pituus on vain 46 cm jolloin kumpaankin kerrokseen riittää vajaa puolikas teipistä.

Leikkasin teipistä kummankin kerroksen mittaisen pätkän. Toisessa oli valmiina kiinni sarjan alkuperäiset liitosjohdot ja toiseen teipin pätkään liitin uudet kytkentäjohdot. Tässä lediteipissä on valettu suojamuoviledien päällä, joten katkaistun teipin juotosnastat joutuu varovasti veitsellä kaivamaan esille ennen kuin teippiin pääsee juottamaan uusia johtimia. Käytäntö näissä teipeissä vaihtelee, sillä joissakin lediteipeissä juotosnastat ovat valmiiksi paljaina, Tällainen suojausratkaisu mahdollistaa kuitenkin sen, että tällaisen suojatun valoteipin voi 1:1 elämässä asentaa turvallisesti vaikka tiskipöydän kuivauskaapin alle antamaan valoa tiskialtaille. Muita valaisimia ei keittiökalusteissa koskaan voikaan laittaa tällaiseen roiskevesille alttiiseen paikkaan.

Yläkertaan tulevan teipin liimasin kurkihirteen, suunnattuna hieman taaksepäin, jotta katsojan silmiin ei loista suoraa ledien kirkkaat valot. Alakertaan tulevan valoteipin kiinnitin muutamalla kuumaliimatipalla kattopalkkeihin. Led teipin liimaosan jätin vielä suojateipillä varustetuksi, sillä poistan sen vasta lattian lopullisen kiinnityksen yhteydessä ja liimaan ledit kattoon vasta, kun rakenteet ovat lopullisesti valmiita. Nyt en ole vielä edes päättänyt tuleeko taloon portaat vai ei ja lattiaa joutuu vielä irroittelemaan moneen kertaan.

Teippien kytkentäjohdot vein talon taakse sijoittuvaan sokeripalaan, jonne liitin muuntajalta ja kytkimeltä tulevat johdot. sokeripalan toiselle puolelle liitetään valoteipeiltä tulevat johtimet. Johtimet kiinnitin runkopalkkeihin pienillä nauloilla, jotka painoin varovasti parijohtimen johtimien välistä läpi. Kuumaliima olisi turvallisempi tapa, mutta pientä jännitystä täytyy olla, sillä naulojen kanssa saa olla varovainen, ettei aiheuta oikosulkua johtimiin.

Tässä tapauksessa sokeripalaan ei tarvitse kerätä kuin kaksi valaisimilta tulevaa johdinparia ja muuntajalta tuleva johto, joten tällaisen kytkentäpisteen jättäminen näkyviin talon taakse on varsin siisti ratkaisi ihan sellaisenaan. Minä ajattelin kuitenkin laittaa talon takaseinän tuplarakenteiseksi, joten sokeripala johtimineen jää tulevien seinäkappaleiden sisälle piiloon.

 Hukkapätkät kannattaa varustaa liitosjohdoilla samalla kun juotosvälineet on esillä

Ylimääräisin teipinpaloihin kannattaa kiinnittää johtoimet valmiiksi, niin niillä on helppo kokeilla valojen viemistä joihinkin muihin kohteisiin 12V:n muuntajan kanssa.


Lediteippeihin voi kytkeä valot liittämällä ne yksi pätkä kerrallaan sokeripalaan, jonne muuntajasta on johdettu jännite. Toinen tapa on ketjuttaa pätkät keskenään, jolloin välijohdot voidaan viedä talon takaseinän tai väliseinien läpi huoneesta toiseen. Leikatuissa pätkissä on juotosnastat kummassakin päässä, joten tällainen valopätkä kerrallaan huoneiden valaisu on täysi mahdollista. Tällaisessa johdotuksessa sokeripalan liitospiste jää hyvin siistiksi, koska sinne ei tule kuin valaisinketjuun lähtevä yksi johdinpari.

Kytkennöissä on vain pidettvä huoli napaisuudesta eli kaikki plusjohtimet menävä +:lla merkittyyn nastaan ja miinusjohtimet miinukseen. Jos valo ei syty kytkentä on yleensä väärinpäin. siitä ei ole sinänänsä mitään vahinkoa, sillä vaihtamalla vain johtimet keskenää valo sytyy. Ledit eivät vikaannu vaikka niitä kytkisikin vahingossä vääriin jännitenapoihin.
Iltakuvassa näkyy miten teipit sijoittuvat talon rimarunkoon

Tämä kokeilu on tehty pikainnostuksissa yhden valmistajan teipillä, mutta teippejä alkaa löytyä vaikka minkä merkkisinä ja useimmiten teippien käyttöjännite on 12V, sillä näin ne soveltuvat erinomaisesti myös vene-, auto- ja asuntovaunukäyttöön. Asentaminen tällaisilla pienillä jänniteillä on myös täysin turvallista.

Lykkyä kokeiluihin. Minä jatkan tämän talon eteenpäin viemistä nyt seinärakenteilla ja päällystämisellä.

2 kommenttia:

Paivinblogi kirjoitti...

Kiitos taas tästäkin valo-ohjeesta. Tätä täytyy kokeilla.

Jorma kirjoitti...

Kiva jos näistä on hyötyä. Tarkoitukseni on rohkaista harrastajia tekemään itse asioita joita helposti voi tehdä. Nämä valaistusasiat johtavat joskus liiankin monimutkaisiin ratkaisuihin. Nämä teipit tekevät valoratkaisuista tosi helppoja. Kauniita kruunuja voi silti ripustella kattoihin.