Translate

tiistai 25. elokuuta 2015

Talo 61 saa hieman uutta ilmettä - naapurin leikkimökki inspiroi

Tällaiset ajankuluksi mökin rakentamiset ovat siitä hankalia, että projekti saattaa muuttua pitkin matkaa ja nytkin kävi juuri näin. Olin kaikessa rauhassa tekemässä mökkiin takaseiniä, kun huomasin, että naapuri rakentaa pihaansa tytöille leikkimökkiä. Mökki oli sen verran sievän näköinen, että päätin tehdä myös omalle rakennelmalleni hieman ilmeen parannusta.

Naapurin uusi leikkimökki

Mökin nähtyäni palasin kuitenkin projektiini tekemällä mökkirunkoon takaseinät samasta 3 mm:n kovalevystä, mistä seinätkin. Nämä sisäseinät peittävät mökin takaosan runkopalkit ja mahdollistavat jatkossa sähköjohtimien piilottamisen takaseinän sisälle. Tässä valaistusratkaisussa tuplaseinät eivät ole mitenkaan tarpeeelliset, mutta todennäköisesti kokeilen vielä joitakin muitakin valoja tähän taloon. Näin siihen on ainakin valmiudet, eikä johtojen piilottamiseen tarvitse tuhlata enrgiaa. 
Yläkerran kevyen lattiarakenteen vuoksi lisätyt runkopalkit aiheuttavat muutaman ylimääräisen kolon työstämisen alakerran takaseinään. Paksummalla lattialevylla tukipalkit olisi voinut jättää pois.

Uusi kattotuli ja kulkutie parvekkeelle
Saatuani seinät sovitettua päätin tehdä yläkertaan parvekkeen keskelle taloa. Tätä varten tein äkkiä uuden kattotuolin parvekkeen kattoa kannattelemaan ja mittäsin sillä uusien tukien paikan sekä sahasin etummäisesta tukirimasta tarpeetton osan pois jotta parvekkeelle pääsee kulkemaan talon sisältä. Kaikki uudet osat liitin puutappiliiksilla suoraa runkopalkkeihin kiinni.

Parvekkeen lattiaksi löysin pienen palan parkettilevyä, joka oli jäänyt keikkumaan puuvarastooni. Tästä oli helppo sahata sopiva pala ja kiinnittää se puutapein runkorimaan kiinni. Tässä vaiheessa ainoastaan sovitin parveketta paikoilleen, sillä irtonaiseen levyyn on huomattavasti helpompi rakentaa kaiteet kuin sen ollessa kiinnitettynä paikoilleen.


Ilmettään muuttanut talorunko odottelee jatkotoimenpiteitä

Tässä vaiheessa saan kiittää naapuria, jonka leikkimökkiprojekti sai minut hieman muuttamaan taloni ilmettä. Talon itsekantava runko sallli helposti tämänkaltaiset muutostyöt, sillä tässä vaheessa kaikki seinät ovat vielä irrallisia, ulkoseinät ainoastaan ruuveilla kiinni rungossa ja muut seinät ja parveke kokonaan irrallisia. Kattolevyjä en ole vielä edes hankkinut. Alakerran lattian liimasin jo paikoilleen sillä sitä ei enää tarvitse irroittaa.

Seuraavana vaiheena lienee huonejärjestyksen hahmottelu ja väliseinät. Samalla kannattanee katsoa laitetaanko portaikko yläkerran ja alakerran välille. Ainakin lapsille portaat ovat tärkeät sillä olen usein kuullut kommentin, ettei yläkertaan pääse mistään.

Tämän mökin deadline on vasta Wetterin joulumarkkinat, joten siihen mennessä ehtivät suunnitelmat vielä muuttua moneen kertaan.

Ei kommentteja: