Translate

keskiviikko 3. joulukuuta 2014

TALO N:o 54 - Uusi mökki vielä jouluksi

Joulunalusviikot näyttävät menevän reilusti työn merkeissä, sillä sain vielä toivomuksen tehdä yksi pikkuinen talo jouluksi valmiiksi. Sen verran tässä on vielä onneksi, aikaa että talo ehtii valmistua ennenkuin joulu tulee vastaan. Tuleepahan omiin tiloihini todellinen joulupukin pajan tunnelma, sillä näissä pikkulasten joululahjoissa ei voi vedota muihin kiireisiin, niiden on vain tultava valmiiksi.
Näistä pitäisi talorungon syntyä

Sitten vain hihat heilumaan ja nopea retki lähimpään rautakauppaan. Rakennustarvikkeiksi löysin pohjalevyiksi 12 mm:n vaneria ja runkorimoiksi samoja 15x15 mm:n mäntyrimoja joita olen yleensä käyttänyt talorunkoihin. Pieni hauska episodi sattui rautakaupassa, kun pyysin ajamaan 120x30 cm:n levyn puoliksi, jotta olisin saanut valmiit kerrokset. Huomasin kotona että toinen levypala oli 57 cm ja toinen noin 63 cm. Piti lähteä uudelleen etsimään sirkkeliä, jossa saan kerrokset edes samankokoisiksi.

Ensi töikseni maalasin levyjen etureunat, toisen levyn alapuolen sekä muutaman riman valkoisiksi. Näin ei enää talossa tarvitse tehdä kuin paikkamaaluksia, sillä kaikki taloon käytettävät rimat ovat nyt valkoisia kuten alakerran kattokin. Liimausten kuivuttua sahasin 2 kerroksen lattialevyyn porrasaukon, josta tulevassa talossa pääsee kulkemaan yläkertaan. Portaita en ole vielä edes aloittanut tekemään, mutta luulisin että leikkaamani 12x8 cm:n aukko riittää kulkutieksi. Edelllisessa talossani jouduin hieman suurentamaan aukkoa portaiden valmistuttua. Saa nähdä miten tässä käy,
Rimoista sahasin 31 cm tukirimat talojen nurkkiin sekä kattotuolit joitka laitoin liimaukseen ja leikkaan lopulliseen kokoonsa vasta liimojen kuivuttua.

Rautakaupasta löytyneiden levyjen koko vaikuttaa sen verran talon kokoon että siitä ei tule huoneiltaan ihan yhtä syvä kuin edeltäjänsä. Pidensin taloa sen verran, että lattianeliöt ovat suunilleen samat kuin edeltäjässä. Talon pohjan kooksi tulee 30x55 cm ja tavoitteena on aika perinteisen näköinen harjakattotalo.

Piirroskuva tulevasta talosta

 Talon 54 runko ja kattotuolit kuivumassa liimauksistaan
Käytännössä talon rakentaminen vasta nyt alkaa, mutta kokemuksesta tiedän että tällaiseen valmiiseen runkoon on helppo sijoitella osasia palanen kerrallaan ja aikaa kuitenkin jouluun vielä on.

Tämän talon sivussa teen muita keskeneräisiä projekteja valmiimmaksi ja päätin numeroida nekin, jotta ne voi myös myöhemmin löytää blogeistani.

Projekti 55
Jonossa on edellä kuvattu melkein valmis talonlaajennus, jolle annan nimeksi projekti 55 se valmistunee tämän talon kanssa jo ennen joulua, kuten pitkään työn alla ollut Lundby talon kunnostus, joka saa olla talo 56. 

 Talo 57 - Lundbytalo on saanut uudet lautalattiat

Näiden jälkeen on sitten jo vuorossa seuraava talonkunnosprojekti, jonka tuli olla valmis heti joulun jälkeen tammikuussa. Tälle annan sitten nimeksi talo 57, sillä siinä kuitenkin on tarkoitus tehdä olemassa olevasta talorungosta lähes kokonaan uusi talo.

 Talo 57 odottelee remonttia

Näillä projekteilla ei aika ehdi tulla pitkäksi joulua odotellessa ja voi olla että rivitalomme eteinen säilyy verstaana vielä joulun jälkeenkin.

Ei kommentteja: