Translate

sunnuntai 24. maaliskuuta 2013

Mummo sai sähköt mökkiinsä

Nykyisin, kun olen käyttänyt pelkästään ledejä näiden mökkien rakentelussa, joudun rakentamaan kaikki valaisimet aina itse. Tämä on kuitenkin aika hauska osa projektia, kun joutuu mietiskelemään mitä kaikenlaisista, muutoin hukkaan menevistä, pikkuesineistä voi saada aikaiseksi.
Mummon mökin valot

Ensi viikolla pidämme täällä Hämeenlinnassa pienen kristallivalaisinpajan, mutta sieltä syntyy varmaankin valaisimia hieman muun näköisiin taloihin. Mummolle ei kristalleja mökkiinsä tule.

Varsinaisia valaisimia tällaiseen mökkiin tulee tosi vähän. Alakertaan tein tupaan valaisimen kuohuviinipullon korkista ja mummon kammariin sain plafondityyppisen valaisimen deororantti stick-puikon sisäkaluista. Myöhemmin lisäsin vielä eteiseen pienen kukkavalaisimen antamaan siäänkäyntiin hieman lisää valoa. Tämä kukkanen on otettu jostakin jouluvalosarjasta.

 











Mökin valaisimia

Vinttiä en halunnut jättää pimeäksi, vaikka ne tällaisissa mökeissa ovat usein täysin sähköttömiä. Valaisimiksi saivat kelvata pari muovikorkkia, jotka olin jostakin ottanut talteen.

Samaan sähköverkkoon kytkin vielä tuvassa olevat takan ja leivinuunin. Takassa halusin kokeilla USA:sta sähköjunarakentajilta löytämääni "Real Fire" led systeemiä, joka koostui kolmesta erivärisestä ledistä, joista kaksi vilkkui ja yksi paloi jatkuvasti. Se antoi takkaan kyllä hieman erilaista ilmettä, kuin nämä tavalliset led kynttilät, jollainen on mm leivinuunissani. 

Takan kytkeminen aiheutti kuitenkin pikku ongelman sillä takan kytkemisen jälkeen mökin kaikki valot alkoivat vilkkua takan tahdissa. Siihen löytyi kokeilujen jälkeen ratkaisu parista vastuksesta, joilla sain rajoitettua takan virrankulutusta niin ettei se päässyt vilkuttamaan muita valoja.

Mummon kammarin pönttöuunin jätin paristokäyttöiseksi, jotta sitä voi vapaasti siirrellä, kun mökkiä sisustetaan.

 Johdotusta ja takan etuvastukset kattopalkeissa

Sähkötöiden ajaksi otin vielä seinät ja kattolevyt irti niin sain vapaasti sijoitella johtimia kattopalkkeihin kiinni. Tämä nopeutti asennusta ja helpotti johtojen pujottelua huomattavasti.

Alunperin olin ajatellut viedä kaikki sähkökytkennät alakerran lattian alle, mutta päädyin lopulta keräämään kaikki sähköjohdot vintille, jossa voin tehdä kytkennät ja sijoittaa myös virtalähteenä toimivan paristokotelon johonkin arkkuun piiloon. Johtimia oli helppo kuljettää kattopalkkeihin kiinnitettyinä, eikä lattioihin tarvinnut tehdä reikiä, koska vintin lattia oli vielä kokonaisuudessaan tekemättä.

3 kommenttia:

Eija kirjoitti...

hienot valot, osaisipa itse noin van tehdä niitä

Jorma kirjoitti...

Helpoin tapa on hankkia joku halpa paristovalosarja ja kokeilla niitä ledejä erilaisten esineiden sisällä. Sitten vaan jatkaan johtoja ja kattoon kiinni.

Mare kirjoitti...

Tupsahdin jostakin netin uumenista visiitille. En ole aikaisemmin osannutkaan tulla, mutta nyt on tie tuttu! Jatkan tutkailua..