Translate

lauantai 16. maaliskuuta 2013

Hienosäätöä

Tein kattolevyt näistä Bilteman rimoista liimaamalla rimoja yhteen koko katon leveydeltä. Lopputulos näytti tosi siistiltä, mutta unohdin toisen kattolevyistä kuivumaan talon päälle. Tultuamme kotiin Tallinnan matkalta olivat liimaukset kyllä kuivuneet ihan hyvin, mutta toinen kattolevyistä oli todella pahasti notkollaan. Mietin pikaisesti millä tämä ongelma korjataan ja päädyin tekemään keskelle taloa yhden kattotuolin lisää tukemaan tätä melko hentorakenteista kattoa. 

 Seinien irroittaminen helpottaa jälkiasennuksia. Uusi kattotuoli paikoillaan.

Tämän kieroutuneen levyn voi nyt hyvin saada suoristumaan ruuvaamalla se kiinni kaikkiin kolmeen katttotuoliin. Saranoitavaan osaan laitan todennäköisesti vielä hieman paksummat rimat lisätueksi katon alapintaan. Tässä tapauksessa kieroutuminen oli täysin oma syyni, kun jätin sen kuivumaan vain päistään tuettuna, sillä toinen kattopuolisko oli saanut kuivua suoralla alustalla ja säilyi suorana. Yläkuvassa näkyy hyvin, takaseinän ollessa irroitettuna, portaiden sijoittuminen lieden taakse.

 Toinen kattolevyistä kuivui kieroksi

Vastaavalla tavalla saattaa tavallinen vanerilevy mennä kieroksi, kun sen maalaa vain toiselta puolelta. MDF-levyjen kanssa tällaista ongelmaa ei yleensä ole. Pitkissä taloissa kannattaa usein laittaa ylimääräinen kattotuoli talon keskelle, jos materiaalilla on taipumus taipua.

Kattotuoliliimausten kuivuessa aloin kiinnittää ovea kehyksiinsä. Käytin samanlaista naulasaranointia kuin valmisovissa. Naulaa varten on syytä porata reiät naulaa varten sekä kehyksiin että oveen. Jos naulaa yrittää lyödä suoraa läpi, yleensä joko kehykset tai ovi halkeavat. Oven alle kannattaa laittaa yksi tai kaksi pientä prikkaa, jotta alareuna ei laahaa kehykseen ja ovi aukeaa hyvin. Alla kuvia oven asennuksesta.

Oven saranointi kehykseen.

2 kommenttia:

Anne kirjoitti...

Aina vaan näyttää paremmalta - kiva kikka tuo prikka - kiitos vinkistä.

Jorma kirjoitti...

Oven takareunaa saattaa joutua hieman hiomaan kulmista, varsinkin jos ovi on paksu eikä halua jättää isoa rakoa sinne saranapuolelle.