Translate

perjantai 22. maaliskuuta 2013

Sähkötyöpaja, valmisteluja


Huomasin ettei minulla ole valmiina mitään tällaiseen mummon mökkiin sopivia valaisimia. Aiemmin olen sovitellut niitä valoja suoraa mökkeihin, mutta tällä kertaa päätin hieman helpottaa omia hommiani ja tein pienen nukketalohuoneen korkuisen kehikon, jossa voin kokeilla kaikenlaisia valaisimia ja laittaa vielä huonekaluja alle sopivasti, niin näen heti, miten pitkät johtimet kuhunkin valaisimeen voi jättää. 

Sähkötyöpaja, ennalta kokeilu nopeuttaa asentamista

Myös johtimet olivat käyneet vähiin. Löysin kätköistäni enää yhden jostakin nukketalokaupasta ostamani johdinnipun. Hämeenlinnassa ei tällaisia liikkeitä ole, joten mietin pikaisesti mistä tällaisia ohuita johtimia voisi saada, kun niitä ei sähköliikkeistä tai rautakaupoista ainakaan löydy.
Täällä on  "Elektrolinna" niminen elektroniikkakauppa, josta keksin ostaa tietokoneissa käytettävää lattakaapelia. Siitä voi helposti halkaista itselleen parijohtimia niin paljon kuin niitä ikinä tarvitsee. Samanlaisia kaapeleita varmaan löytyy kierrätys-pajoista tai huoltoliikkeistä, joissa puretaan tietokoneita. Nämä kierrätettävät kaapelit varmasti hyvin vielä kelpaavat vastaavalla tavalla nukketalojen valojohtimiksi. (Kaverinsa tietokoneen sisältä niitä ei kannata lainata, jos aikoo säilyttää perhesovun).

Nyt johtoja riittää taas vähäksi aikaa

Teen tästä talosta paristokäyttöisen koska olen ledien kanssa oppinut että paristot kestävät tosi pitkään, eikä valmiin talon kanssa tarvitse etsiskellä kotoa pistorasioita tai jatkojohtoja. 
 
Kokeilualustaksi laitoin aikoinaan enlantilaiselta pienoismalli-harrastajalta, Brian Stevensiltä, hankkimani kytkentäpanelin, johon saa kätevästi kytkettyä useita valaisimia. Brian ei näitä valitettavasti enää tee, mutta tavallinen sähköliikkeistä saatava sokeripalalista tai nukkiskauppojen kytkentälistat ajavat melkein saman asian.


 Muovihelmiin voi porata ledin kokoisen reiän

Valaisinkokeiluiden yhteydessä on hyvä myös tarkistaa käyttämiensä ledien väriläpötötila. Kuvassa molemmat ledit ovat valkoisia vasemmanpuoleinen valkoinen ja oikeanpuoleinen "Lämmin valkoinen", joka vastaa lähinnä hehkulamppujen värilämpötilaa. Nykyisin valosarjojen pakkauksissa mainitaan myös valkoisen sävy.

 
Valaisimet on helppo kiinnittää ennalta valmistettuu johtokouruun

Kokeiluripustukseen käytän samanlaista rimoista tehtyä johdinkourua, joilla olen liimannut valaisimet johtimineen talojen kattoon. Tässä mummon mokissä aion viedä johtimet katon tukipalkkeja pitkin, koska vintin lattia tulee olemaan lautarakenteinen ja sen voi laittaa johdinasennusten jälkeen paikoilleen

2 kommenttia:

Hilsu kirjoitti...

Tuo "sovitustalo" on mainio idea, helpottaa kovasti kun ei tarvitse mallata lamppua tunkeutumalla sormineen varsinaisen talon sisään.

Jorma kirjoitti...

Olen niin monta kertaa onnistunut, juuri tässä viimeisessä sovitteluvaiheessa rikkomaan jotain pientä, että huomasin turvallisemmaksi kokeilla talon ulkopuolella tätä valojen asettelua. Ei myöskään tule tehtyä turhia reikiä hetken mielijohteesta.