Translate

maanantai 5. maaliskuuta 2012

Viisi lähes identtistä mökkiä

Lähtökohtana tässä projektissa on ollut se, että mökit noudattelevat nukketaloissa yleisesti käytettyä mittakaavaa 1:12 ja ovat rakenteeltaan sen verran kestäviä, etteivät säry myöskään pienten lasten leikeissä.
Materiaalien etsiskelyyn on mennyt lähes koko alkuvuosi siillä yllättäen ihan kaikkea haluamaani ei ollutkaan paikallisista kaupoista sellaisenaan löydettävissä.

Ensimmäinen talorunko nousi pystyyn heti maaliskuun käynnistyessä. 
Oman talosarjani talo N:o 36

Lattiamateriaaliksi valitsin parkettilaudan, näistä sai kestävät ja siistit lattiapinnat liimaamalla kaksi lautaa ponteistaan kiinni toisiinsa ja sahaamalla mittoihin 30x60 cm. Koska lauta oli jo sinänsä tukeva materiaali käytin lattioita sellaisenaan osana mökin kantavaa runkorakennetta.

Siltikään en luopunut rimarakenteesta muussa rungossa, koska itsekantava rimarunko sallii seinien irroittelun, kun niitä halutaan tapetoida tai maalata. Rimaa kului huomattavan paljon vähemmän kuin täysin rimarakenteisissa rungoissa joita olen käyttänyt silloin, kun lattialevyiksi on valittu ohuempi materiaali. 15mmx15mm vahvuista rimaa kului näihin mökkeihin noin 3metriä/talo, kun aimmmissa täysin rimarunkoisissa taloissani kulutus on ollut noin 8-9m/talo.

 
Ruuviupotuksia varten kannattaa levyjen kiinnitysreikiin porata senkkausterällä upotus, jotta ruuvin kannat eivät jää kovin pahasti näkymään.

Seinälevyiksi tähän taloon valikoituivat 8 mm:n laminaattilevyt, joita onnistuin löytämään riittävän suurikokoisina paloina. Kuhunkin levyyn piirsin sahausviivat ja rimojen ja lattioiden paikat helpottamaan ruuvinreikien poraamista sekä mahdollista myöhempää pintakäsittelyä, sillä tapettien ja maalipintojenm reunat on helppo jättää rimojen ja lattialevyjen taakse piiloon.

Yllättäen suurin vaikeus oli löytää sopivia ruuveja, sillä nykyisin rautakaupat eivät pidä kovinkaan paljon ristikantaruuveja varastoissaan. Ne on käytännössä korvattu ns. torx kannalla, joihin kotiolosuhteissa harvoin kuitenkaan löytyy sopivaa väännintä hyllyltä. Halusin toteuttaa seinäkiinnitykset ristipääruuvein, jotta seinät saa myös kotityökaluilla irti, kun niitä irroitellaan pinnoitustyötä varten.

Ei kommentteja: