Translate

tiistai 1. toukokuuta 2018

Kaksi uutta taloprojektia. Talot no 84 ja 85 lähtevät käyntiin.

Kesän sadepäivien varalle käynnistin kaksi uutta projektia joiden kanssa varmasti aika vierähtää. Ensimmäinen on pieni hirsinen saunamökki, jonka kanssa saan taas hieman askarrella hirsiseinien kanssa.

Tämä mökki löytyi toissa talvena hiihtoretkellä Katumajärven rannasta Hämeenlinnasta ja on siitä saakka kummitellut mielessäni. Tuollaista pitäisi päästä kokeilemaan nukketalomittakaavassa. Nyt sitten päätin rohkeasti toteuttaa haaveeni ja rakentaa tällaisen mittakaavaan 1:12.

Mökin mittoja piti hieman hahmotella, jotta osaan hankkia oikeanlaiset tarvikkeet. Tarkoitus on vuoleskella hirsiä. Hämeenlinnassa 5.5.2018 järjestettävän perinnepäivän yhteydessä, missä ammattikirvesmies myös näyttää miten hirsiä veistellään reaalikoossa.

Juuri kun olin tehnyt päätöksen tästä pikku hirsimökistä sain työn alle myös toisen taloprojektin kesäksi.
 

Tästä talosta no 85 tulee rintamamiestalo, jollaisesta ohessa tyyppipiirustus. Näitä Suomen puutalokannasta on valtaosa, sillä sotien jälkeen näitä tehtiin todella paljon.

Alkuperäisestä talosta on säilynyt valokuva, jonka perusteella talon muoto ainakin selviää. Sisäänkäynnin sijoitus vaihtelee näissä taloissa huomattavasti ja se myös määrittelee huoneiden paikan, koska palomuuri on yleensä aina keskellä taloa.

Talon piirustuksia ei ole tallella, mutta rintamamiestalon tyyppi pohjakuvasta saadaan helposti muokattua peilikuvana myös tämän nukketalon piirustukset.

Talo tulee mittakaavaan 1:18 ja käytän mitoituksen mallina nukkekotiyhdistyksen tyyppitaloa, joita on tehty lukuisia harrastajien käyttöön.

1 kommentti:

Eija kirjoitti...

Taas tulee hienot kesätuotokset!