Translate

lauantai 26. toukokuuta 2018

Hirsitalo nousee hirsikerros kerrallaan - ikkuna-aukot kannattaa tehdä kokoonpanovaiheessa,

Tämän talon voi rakentaa hirsi hirreltä ja seinä kerrallaan. koska tässä ei ole nurkkasalvoksia, jotka edellyttäisivät hirsien sitomista toisiin myös kulmista.

Taka- ja sivuseinien valmistuttua voi etuseinää jo alkaa sovitella paikoilleen. Tästä mökistä ei ollut muuta tietoa kuin valokuva, jomka perusteella arvelin sen olevan pieni saunamökki. Vasemmalla lienee pieni tupa ja oikealle puolle ajattelin sijoittaa saunan.

Aloin koota takaseinää hirsi kerrallaan. Hisien sisällä on tukikepit kuten sivuseinissäkin. Näin hirsiä on helppo sovitella hirsiä yksi kerrallaan paikoilleen.

Ikkuna-aukkojen kohdalla katkaisin hirret heti sopivan mittaisiksi. Ennalta tehtyjen ikkunakehysten kanssa tämä vaihe on helppo toteuttaa. Pikkuikkuna tulee saunan lauteiden yläpuolelle antamaan valoa saunaan.

Takaseinän kokoamisvaiheessa tein hirsistä tarkoituksella hieman ylimittaisia, jotta ne voi sitten helposti katkaista mittoihinsa lopullisen kokoonpanon jälkeen.

Kun kaikki hirret on tehty, kannattaa ne vasta tässä vaiheessa liimata yhteen ja pitää samalla puristimien kanssa huoli seinän suoruudesta.

 Liimauksen kuivuttua voi myös takaseinän sahata oikeisiin mittoihinsa ja liimata paikoilleen. Tässä vaiheessa kannatta vielä tarkastaa seinien suorakulmaisuus ennen kuin liimaus on kuivunut. 
Talo alkaa taas näyttää työmaalta sillä vali- ja etuseinät vielä puuttuvat. Myös katossa ja terassin kaiteissa riittää vielä puuhaa.

Ei kommentteja: