Translate

tiistai 8. toukokuuta 2018

Hirsimökin materiaalivalinnat - talo no 84 lähtee vähitellen nousemaan

Hirsimökki alkaa olla ilmeisestikin 84 nukketaloprojekti, johon olen laittanut vapaa-aikaani likoon. Eläkeläisten tunnit ovat onneksi halpoja, koska palkan maksaa eläkeyhtiö, eikä tuntien tuhraamisesta tarvitse välittää.

Tämä pikkumökki jäi hiihtoretken jälkeen kummittelemaan päähäni ja nyt päätin sitten toteuttaa mökin nukketalomittakaavassa 1:12. Lopputulos on täysi arvaus, sillä nyt ovat järven jäät jo sulaneet enkä pääse tarkistamaan mittoja paikan päältä.

Päätin tehdä taloon oikeat hirsiseinät ja materiaaliksi sopii hyvin rautakaupoissa myytävät 15x15mm:n mäntylistat, joita on myös helppo hieman työstää.

Vuoleskelin rimojen nurkkia hieman lovelle, jotta hirret näyttäisivät veistetyiltä, eikä seinästa tule liian tasainen. Tämä vuolutyö on helpointa tehdä pitkille rimoille ja katkoa rimat vasta veistämisen jälkeen.

Vuolluista rimoista saa melko aidon näköisen hirsipinnan mökin seiniin.

Kokoonpanovaiheessa hirsiin kannattaa porata reiät ja liimata seinän sisälle, kumpaankin päähän tukirima, joka pitää seinän suorassa. Vastaavaan tapaan seinän voi koota myös pyörörimoista.

Tässä vaiheessa huomasin että ikkuna- ja oviaukot kannattaa tehdä ennen seinän kokoamista. Bilteman sytyketikut nättävät olevan juuri tulevan seinän vahvuisia, joten teen kehykset niistä kun sellaisia vielä sattuu olemaan varastossa. Toinen vaihtoehto olisi ollut sahata alkuperäisistä rimoista kapeita riman pätkiä kehysmateriaaliksi.

Mökin lattian teen parkettilevystä, jolloin mökin rakenne on sellaisenaan kantava, eikä mitään ylimääräisiä tukirakenteita tarvita.

Parketti on ehkä liian hienoa kesämökin lattiaksi, joten teen siitä lautalattian kaivertamalla Dremelillä lautojen saumat sekä vanhentamalla pintaa saunamusta käsittelyllä.

Nyt tulikin vastaan ikkunoiden ja ovien valmistus ennenkuin mökkiä pääsee lainkaan kasaamaan, joten niistä sitten seuraavaksi.


1 kommentti:

Marika kirjoitti...

Kiitos blogista ja hienosta kerronnasta. Lautalattian saa siis noinkin, mielenkiintoista. Oppia ikä kaikki. Tykkään lukea ja oppia miten teet asioita, vaikken edes tiedä kaikkia työkaluja. Kyselen niitä sitten tai googlaan. Oikein mukavaa kevään jatkoa.