Perinteiset suomalaiset hirsimökit on usein tehty taiten siten. että hirret liittyvät toisiinsa hirsiin veistetyllä nurkkasalvoksella.
Tällaiset hirsitalot ovat oikein käsityön mestarinäytös. sillä hirret sovitetaan yksilöllisesti toisiinsa kerros kerrokselta. Talo pysyy sellaisenaan kasassa.
Jokainen hirsi joudutaan loveamaan päästään ja sijoittamaan edellisen hirsikerroksen päälle. Myös nukketaloissa voi noudattaa tätä vanhaa tekniikkaa, jos vain aikaa ja energiaa riittää.
Tässä tapauksessa, kuten useimmiten nykypäivänä, on hieman oikaistu, vaikka rakentamiseen onkin käytetty perinteisiä täysimittaisia hirsiä.
Tällaisen seinän kokoaminen on huomattavasti helpompaa, koska talo voidaan koota seinä kerrallaan pinoamalla hirsiä päällekkäin. Hirsien sisälle laitan tukirimat ohjaamaan hirret paikoilleen.
Ikkunapuitteet tein ennakkoon, jotta hirret saadaan jo kokoonpanovaiheessa oikean mittaisiksi. Puitteet ja sisäpuolen vuorilaudat kiinnitetään lopullisesti paikoilleen vasta viimeistelyvaiheessa, mahdollisen pintakäsittelyn jälkeen.
Kasauksen jälkeen seinäkappaleet kannattaa puristaa tasaista alustaa vasten kuivumaan liimauksessaan. jotta seinistä tulee varmasti suorat. Ohjaustapit seinien sisällä ovat hieman pienemmänt kuin vastaavat reiät, jotta kukin hirsi pystyy asettumaan paikoilleen. Tässä tapauksessa rimat ovat halkaisijältaan 4 mm ja reiät 4,5 mm.
Liimausten kuvuttua voi sienien päädyt leikata tasaisiksi ja lopulliseen muotoonsa ennen kokoonpanoa. Tässä tapauksessa kasassa ovat vasta sivuseinät ja päädyt on vielä täysin kasaamatta. Hirsiäkin pitää vielä vuoleskella lisää, sillä ennakkoon tekemäni riittivät vain näihin kahteen seinään..
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti