Translate

tiistai 22. toukokuuta 2018

Lattioita kahteen eri taloon. Talot no 84 ja 85

Olen viimeaikoina tehnyt useampaan taloon lattiat yhteen liimatuista parkettilaudoista. Tässä on se etu että riittävän vahvat lattialevyt voivat toimia osana talon kantavaa rakennetta. Laudat ovat suhteellisen kevyitä ja ponteistaan yhteen liimaamalla niistä saa halutun kokoisia siistejä levyjä.

Hirsitaloon halusin lautalattian, joka jatkuu terassina talon eteen. Levyn olen tässä tapauksessa reunustanut vuolluilla "hirsillä". Lattialaudoitus on käsitelty saunamustalla lautojen reunojen esiin saamiseksi. Samalla pinnasta tulee enemmän vanhan puulattian värinen. Lattian voi tietenkin myös maalata.

Lattialaudat sain kaivertamalla Dremelillä suoria viivoja sileään parkettipintaan. Lautojen kaiverrus on tehty ennen reunalistojen kiinnitystä.

Esikäsitelty lelattialevy reunustetaan "hirsillä", joihin talon seinät voivat kiinnittyä.

Parkettilaudat ovat usein rakenteeltaan tällaisia kimpilevyn näköisiä. Sahattuun levyn reunaan jää hyvin usein tämänkaltaisia koloja, joita olen joissakin taloissa siistinut kittaamalla.

Olen kuitenkin huomannut paremmaksi ratkaisuksi reunustaa levyt ohuilla puulistoilla. Näin lopputulos on selvästi siistimpi, kuin kitattu levyn reuna. Tässä jo seuraavan talon no 85 lattialevyt reunustettuna tässä tapauksessa sileillä listoilla.

Tulevan rintamamiestalon kerrokset ovat talon seinävahvuuden verran eri kokoiset, jotta talon ulkoseinään ei jää ylimääräistä vaakarimaa, joka ei kuulu rintamamiestalon ulkonäköön.

Rintamamiestaloissa yleensä vain kulmalaudoitukset on selvästi jätetty näkyviin, kuten tässä seuraavan taloni mallissa.


Joissakin vanhmpaa suomalaista rakennuskantaa edustavissa taloissa kerrosten tukirakenteet on jätettu näkyville. Tällaisissa taloissa kerroslevyt voivat olla keskenään saman kokoisia.
Ei kommentteja: