Translate

torstai 26. huhtikuuta 2018

USB-liitäntäisellä led teipillä voi tehdä joko paristo- tai usb-käyttöisen valaistuksen taloonsa

Olin joskus aiemmin löytänyt paristokäyttöisiä led teippisarjoja, joilla olen toteuttanut joitakin paristokäyttöisiä led valaistusratkaisuja.

Led teipillä saa huoneisiin tasaisen yleisvalaistuksen ja kaikki huonekalut ja huoneisiin sijoitetut esineet tulevat hyvin esille.

Nyt löysin kiinalaisesta postimyyntiliikkeestä tällaisen USB-liittimeen suoraa liitettävän teippinauhan, joka voidaan suoraa liittää USB liittimeen. Tässä teippi on liitetty kännykän lisävirtalähteeseen.

Teippi on alunperin tarkoitettu lähinnä televisiovastaanottimien taustavaloksi, liitettäväksi television USB-liittimeen. Kaikissa USB-liittimissä on tarvittava 5V:n jännite, joka antaa virtaa tälle valoa tuottavalle teipille.

Virtalähteenä voi käyttää myös usb-laturia tai 5V:n paristokoteloa, kunhan ohittaa paristokotelon sisällä olevan suojavastuksen, jos siellä sellainen on, sillä USB käyttöjännite on 5V ja ylimääräinen vastus saa valot vain himmenemään.

Kytkentöihin voi käyttää tällaista passivista USB. jakajaa, jolloin ei tarvitse kuin kytkeä teipissä oleva liitin kiinni tähän jakajaan. Tähan jakajaan saa samanaikaisen 4 teippiä kiinni. joten nukketalon neljään eri huoneeseen tai kerrokseen saa valot sijoittamalla tällainen jakaja vaikka nukketalon takaseinään piiloon.

Nukketaloissa valoteippi kannattaa kiinnittää esimerkiksi rimoista tehtyyn häikäisysuojaan ennen kiinnittämistä talon kattoon, sillä yksittäiset ledit ovat todella kirkkaita ja saattavat aiheuttaa häikäisyä. Tässä vaiheessa teippi leikataan katkaisukohdastaan huoneen tai koko kerroksen mittaiseksi.


Tässä teipissä jokaisella ledillä on oma suojavastuksensa, joten teipistä voi käyttää myös yksittäisiä ledejä valaisimina leikkamalla ne irti teipistä ja liittämällä niihin omat virtajohtimet.

Esimerkiksi tämän tyyppisiä plafondivalaisimia on helppo valmistaa teipin pätkien avulla.

Virran päälle ja pois kytkeminen on helpointa toteuttaa kauko-ohjatun pistorasian avulla, jos virtalähteenä on usb-laturi. Paristokoteloissa on yleensä virtakytkin jo valmiina eivä verkkoliitäntää tarvita.

Nyt minulla on vasta nämä teipit, jotka varmastikin löytävät tiensä joihinkin tulevista taloista.


Ei kommentteja: