Translate

tiistai 3. huhtikuuta 2018

Helppo tapa tehdä talon yleisvalaistus - led teippi

Ystävälläni oli vanha talo, johon oli jo pitkan aikaa haaveiltu valaistusta pimeisiin huoneisiin. Tällä hetkellä talo on lähinnä lastenlasten kiinnostuksen kohteena.

Talo saa varmasti paljon uutta ilmettä, jos ikkunoista voi loistaa valo silloinkin, kun talolla ei leikitä.

Päädyin toteuttamaan talon valot 12V:n led-teipillä, josta minulla on jo aiemmin hyvät kokemukset. Muuntaja on verkkoliittimen sisällä joten kaikki asenukset tehdään turvallisesti 12V:n jännitteellä. Teipin väriksi kannattaa kokemukseni mukaan valita "lämmin valkoinen".

Päätin valaista kummankin kerroksen yhtenäisellä teipinpätkällä johdotustarpeen vähentämiseksi. Led-teippiä varten sahasin sekä ala- että yläkerran väliseiniin kolot, josta teipin voi kuljettaa huoneesta toiseen.

Ennen asennusta kokeilin vielä, että teipistä tulee riittävästi valoa valaisemaan huoneet.

Teipin yksittäiset ledit ovat kirkkaita ja aiheuttavat helposti häikäisyä. Häikäisyn estämiseksi hankin tällaista alumiiniprofiilia, johon kiinnitän teipin ennen kattoon asentamista. Profiilin reuna estää suoran häikäisyn osumasta silmiin. Aiemmin olen käyttänyt myös puisia kattoon liimattavia listoja.

Listat on leikattu lähes koko talon leveyden mukaisiksi, kulkenmaan huoneesta toiseen ja led-teipistä kannattaa nyt leikata mahdollisimman tarkkaan tämän mittainen pätkä, kuitenkin huomioiden teippiin merkityt katkaisukohdat, joihin johtimet saa juotettua kiinni.

Tässä vaiheessa kannattaa katkaista muuntajalta kiinteästi teippiin liitetty johto ja kytkeä se uudelleen sokeripalan kautta takaisin. Näin voi myös varmistua siitä, että napaisuus säilyy oikeana.

Katkaistuu teipin pätkään liitetään myös johtimet.

Molempien kerrosten valoteipit sekä edellisessä tekstissäni valmisteltu takka kytketään sokeripalan kautta muuntajaan. Näin voi varmistu että koko kytkentä toimii ja valojen siirtamista taloon voi alkaa valmistella lisää. 
Takka on kytketty muuntajaan 1000 ohmin vastuksen kautta tämä alentaa muuntajalta tulevan 12V:n jännitteen 3V:n vilkkukynttilälle sopivaksi. Näitä pienjännitteisiä ledejä ei kannata yrittää kytkeä ilman suojavastusta, sillä ne vikaantuvat tällöin varmasti.


Ei kommentteja: