Translate

keskiviikko 23. elokuuta 2017

Talo 77 sai tasaisen valon kaikkiin kerroksiin

Valmistelutyön jälkeen valojen asentaminen paikoilleen sujui nopeasti ja pian koko talossa on kirkas tasainen valaistus.

Kaikissa nukketalojen sähköasennuksissa kannattaa hieman testata kytkentöjään ja valojen palamista jo ennen paikoilleen asentamista, sillä johtimien vetäminen ahtaisiin nukketaloihin on kuitenkin sen verran hankalaa, ettei sitä viitsi tehdä moneen kertaan.

Useissa led teippi valosarjoissa muuntaja on sijoitettu verkkopistokkeen sisälle. Tällöin pistokkeesta tulevan johtimenkin jannite on vain 12V ja kaikki johtoliitokset voi turvallisesti tehdä itse.

Minä olin tähän taloon valinnut muuntajan, jonka löysin Bilteman led-valo hyllyiltä. Tässä muuntajassa verkkojohdon joutuu liittämään muuntajaan. Sekään ei ole vaikeata, mutta verkkojohtojen asennuksissa kannattaa pitää mielessä, että 220 V:n jännite on hengenvaarallista ja pistoke ei saa olla seinässä kun asennuksia tehdään. Myös verkkojohdon kunnollinen vedonpoisto on tarpeen, jotta taloa siirrettäessä ei pääse tapahtumaan vahinkoja.

Tässä kaapissa oli sopivat tassut alla ja muuntajan pääsi sijoittamaan siististi talon alle. Tällaisen litteän muuntajan olisi yhtä hyvin voinut sijoittaa talon takaseinään, mutta tein nyt tässä tapauksessa näin. Vastaavanlaisia muuntajia olen nähnyt Suomessa myynnissä Bilteman lisäksi myös Motonetissa ja Puuilossa.

Ruuvasin valmistamani alumiiniset valolistat kerrosten kattoon ja aloin vetää johtimia takaseinään poraamistani reijistä talon taakse. Kattoon liimasin ohuet johtokourut joihin johtimet voi piilottaa pois näkyviltä. Tällaista ohutta tarrateippikiinnitteistä johtokourua olen loytänyt sekä Clas Ohlsonilta että Biltemasta. Rautakaupoista ja sähköasennusliikkeistä löytyy vain huomattavasti järeämpiä 1:1 taloihin tarkoitettuja asennuskouruja.

Tässä tapauksessa kytkentätyö oli varsin helppoa, sillä kustakin kerroksessta tulivain yksi johdinpari. Katkaisin vain johtimet sopivan mittaisiksi ja liitin ne muuntajalle menevään sokeripalaan. Loppuvaiheessa takaseinän voi peittää kannella.
Valmiita, lähinnä vitriinikaappeihin tarkoitettuja led-valolista sarjoja alkaa löytyä useista kaupoista. Pään avaajina ovat olleet ruotsalaiset IKEA ja Clas Ohlson, mutta nyt niitä näkyy myös rautakauppojen hyllyillä. Asennus on vähintään yhtä helppoa sillä sarjat sisältävät muuntajan lisäksi välijohdot liittimineen. Ainoa huono puoli on se, että liittimiä varten joutuu poraamaan hieman suuremmat läpivientireiät. Ylimääräiset johdot voi piilottaa kannen alle talon taakse.

Kuvasta näkyy hyvin miten listat ovat huomaamattomasti kerrostasojen alapinnassa ja valo jakaantuu tasaisesti koko taloon. Väliseinät odottavat sitten jo työstämistään.


Ei kommentteja: