Translate

tiistai 8. elokuuta 2017

Talo 77 - Ikkunoita ja portaat

Tässä projektissa lähdin liikkelle ikkunoiden valmistuksesta heti kun olin mitannut levypaksuuden kaappini seinistä. Nämä pikkuosat vievät paljon aikaa ja niitä kannattaa tehdä valmiiksi, jotta ikkuna-aukot tulevat varmasti oikean kokoisiksi.

Ikkunoita taloon tulee kaikkiaan 12 kpl, koska myös talon etuseiniin tulee ikkunat. Jälleen kerran nämä Bilteman sytykkeet osoittauivat oivalliseksi materiaaliksi, toivottavasti niitä joskus vielä saa kaupasta.

Ikkunoiden sisäkehykset tulevat olemaan valkoisia, joten maalasin rimoja jo valmiiksi valkoisella maalilla. Ikkunoita valmistaessani tuli mieleeni että nyt voisi kokeilla laittaa taloon myös ikkunalaudat, kun seinät ovat sen verran paksut, että ikkunalauta sopii luontevasti ikkuna-aukkoon.

Maalin kuivuttua sitten vain pätkimään rimoista oikean mittaisia paloja. Ikkunalauta osa on hieman muuta kehystä leveämpi.
Lopuksi lisäsin ikkunoihin vielä tuuletusikkunaa kuvaavan pystypienan ja maalasin ikkunalaudat vaalean harmaiksi, erottumaan muusta ikkunapuitteesta. Nämä sitten vain sujautetaan loppuvaiheessa aukkoihinsa ja peitetään kummaltakin puolelta vuorilaudoilla.

Sytykerimojen ollessa esillä päätin tehdä myös portaat samasta materiaalista. Aloitin liimaamalla keskenään samanmittaisia rimanpätkiä sopivassa kulmassa kiinni niitä tukeviin aisoihin. Tässä vaiheessa voi samalla määritellä tulevien portaiden jyrkkyyden.

Päätin tilankäyttösyista tehdä suhteellisen jyrkät portaat ja myös melko kapeat samasta syystä. Portaikon leveydeksi valitsin 6cm, joka vastaa reaalimaailman noin 70cm leveitä portaita. Portaiden aisat olin liimauksen kuivuttua sahannut kahtia ja näin sain portaikon kummallekin puolelle symmetriset aisat. Portaikko on helppo koota liimaamalla askelmarimat kiinni aisoihin.

Askelmina ja askelmakorkeutena käytin bilteman sytykeriman leveyttä sellaisenaan, sillä se on melko sopiva juuri tähän 1:12 mittakaavaan. Portaiden jyrkkyyden vuoksi kukin askelma tulee hieman portaasta yli. Portaiden mitan tein reilusti yli tulevan huonekorkeuden ja katkaisen tämän aihion mittoihinsa vasta sovitusvaiheessa.

Ei kommentteja: