Translate

tiistai 22. elokuuta 2017

Talo - 77. Sähkötöiden valmistelua

Nyt kun talon runko on tapetoinnin jälkeen uudelleen kasassa, päätin alkaa valmistella talon sähköistystä. Tässä tapauksessa pyrin saamaan mahdollisimman tasaisen valon kaikkiin huoneisiin.

Erilaisilla valmiilla valolistoilla voi hyvin kokeilla, miten ne valaisevat talon huoneita. Valolistoilla on se hyvä puoli, että niitä myydään valmiina sarjoina muuntajineen ja kytkentäjohtoineen. Värisävyksi kannattaa yleensä valita lämmin valkoinen (3200-3500K).

Valolistojen huono puoli on se, että ne harvoin ovat suoraa nukketalojen mittoihin tehtyjä, eikä niitä voi katkaista. Valitsin tähän taloon valolähteeksi led teipin, josta leikkasin kunkin kerroksen mittaisen pätkän hoitamaan koko kerroksen valaisun.

Kuhunkin leikattuun valoteipin pätkään liitetään kytkentäjohtimet juottamalla. Juotosnastat on kuhunkin teipin katkaisukohtaan merkitty näkyvästi.

Teippien johtoliitokset kannattaa testata liittämällä johdot muuntajaan ennen teippien asentamista paikoilleen. Liitosten korjaaminen on paljon helpompaa kuin silloin, kun ne ovat jo talossa kiinni. Käyttöjännitet näissä teipeissä on yleensä 12V, joten kaikki pienjännitejohdotustyöt voi harrastaja tehdä turvallisesti itsekin, jos vain intoa riittää.

Olen kantapään kautta oppinut että led teippien liima ei yleensä pidä kunnolla ja löysin rautakaupasta pitävää kaksipuolista teippiä, joka varmasti pitää valoteipin paikoillaan, sillä tämä teippi on tarkoitettu peilien ja peilikaappien kiinnittämiseen 1:1 rakentamisessa.

Yksittäisten ledien valo helposti häikäisee ja hankin samaisesta rautakaupasta L-muotoista alumiiniprofiilia häikäisysuojaksi valoteipin eteen. Sahasin profiilista talon mittaiset kappaleet teippien kiinnittämistä varten ja leikkasin näihin sopivan levyiset teipit valojen kiinnittämistä varten.

Tällä tavalla sain helposti aikaiseksi koko talon mittaiset valolistat jotka tarvitsee enää vain kiinnittää paikoilleen. Kytkettäviä valojohtimia on vain yksi kerrosta kohden joten lopullinen kytkentätyö käy varmasti nopeasti.
Talon väliseiniä alan tehdä vasta, kun valolistat on laitettu paikoilleen. Näin voin seinien valmistuksessa huomioida näiden listojen olemassaolon.


Ei kommentteja: