Translate

keskiviikko 7. kesäkuuta 2017

Talo 75 - loppusuoralla mennään

Suomen epävakaa kevät on sen verran häirinnyt talon tekoa, että aina kun aurinko vähän pilkahtaa, on pantava rukkaset naulaan ja lähdettävä pihatöihin, mutta pieninä erinä talo kuitenkin edistyy.
Tässä se nyt jo odottelee lopullista kokoonpanoa. Kaikki osaset ovat valmiina ja ne täytyy vaan laitella paikoilleen.
Yläkertaan päätin tehdä lautaväliseinän, joka tällaisissa vanhoissa mökeissä on ollut hyvin yleinen tapaa jakaa yläkertaa kahdeksi huoneeksi. Tein seinän liimaamalla Bilteman sytykelastuja kyljistään yhteen.
Lautaseinän sahasin liimojen kuivuttua muotoonsa, tein oviaukon sekä lievän vanhennuskäsittelyn koko seinään. Pieni yllätys oli se että pintakäsittely oli kuivuessaan vetää koko seinän kieroksi. Seinäkappale piti kuivattaa puristimien välissä jotta se pysyi suorana.
Kaikissa tulisijoissa tulena on led kynttilä, joka antaa mukavaa tulenomaista valoa. Tulisijat kytken samaan sähkösyöttöön valojen kanssa, joten alkuperäisen kynttilän paristokoteloihin piti juottaa johdot. Kaikissa näissä kynttilöissä +napa on se kotelon laidassa oleva pieni liuska tai joissakin malleissa ledin johdin on käännetty sinne reunaliuskaksi.
Ennen juottamista kynttiläkotelon kytkin kannattaa jättää "on"-asentoon. Kantapään kautta olen oppinut, että joissakin kynttilämalleissa on niin alkeellinen virtakytkin, että se jämähtää siihen asentoon missä sattuu olemaan, kun juotoskolvilla kuumennetaan näitä liuskoja.
Yläkertaan päätin tehdä pienen puulämmitteisen kamiinan. Ne ovat yleensä sen verrän pieniä, että tällaisen kynttilän paristokotelo ei mahdu tässä mittakaavassa tehdyn kamiinan sisälle, joten irroitin koko kynttilän kotelostaan.
Kynttilään tulee myös liittää virtajohdot lopullista kytkemistä varten. Ledeissä pidempi johdin on aina +johdin. Syttysen voi tienkin myös kokeilla, sillä led ei vaurioidu vaikka johtimet kytkisi vääriin napoihin.
Lopullinen kamiina on sitten tämän näköinen. Seuraavaksi sitten johtimet täytyy vielä piilottaa rakenteisiin.
Näitä vilkkuvia ledejä varten lisäsin kytkentäsokeripalaan 100 ohmin suojavastuksen, sillä kynttilät toimivat 3V:n jännitteellä ja valoja syöttävä paristoketolo tuottaa noin 4,5-5V. jännitteen joka riittää tuhoamaan tällaisen kynttiläledin.

Lopullisessa sähköasennuksessa paristokotelo on tarkoitus korvata USB-laturilla jonka jännite on myös 5V, joten kaikki kytkennät voi testata tällä paristoratkaisulla, jonka tilalle tulee sitten USB-laturi.


Ei kommentteja: